Zaterdag, 30 november, 2019

Geschreven door: Dorion, Christiane
Mcguiness, Jane
Recensie door: Pontororing, Rita

De bossen in

Dwalen door een boek

[Recensie] Een boek over bossen, De bossen in met als ondertitel Dwaal door onze groene wereld. Dat is precies wat je ook kunt doen in het boek zelf. Ronddwalen en rondkijken in het boek.

Een mooi begin om rond te kijken zijn de twee pagina’s waar de werelddelen afgebeeld staan. Een korte uitleg over de wereldbossen: naaldbossen, loofbossen en tropisch regenwoud. Waar de bossen te zien zijn, zie je grofweg afgebeeld in de werelddelen en de meest bekende dieren die daar leven staan er ook bij.

Vanaf het eerste hoofdstuk is de uitleg kort, goed te begrijpen en bovenal interessant. Neem het hoofdstuk van zaadje tot boom. De ontwikkeling tot een bomenleven wordt in stappen uitgelegd.

En zoals de ontwikkeling van het bomenleven stapsgewijs verteld wordt, zo wordt de ontwikkeling naar een echt bos op dezelfde stapsgewijze manier duidelijk gemaakt.

Scènes

En dan komt de uitleg over de loofbossen. Eerst allerlei kenmerken die bij deze bossen horen, dan hoe de dieren in deze bossen leven en wat je kunt zien tijdens een boswandeling. De informatie wordt afgesloten met plaatjes van loofbomen. In silhouet weergegeven met heel herkenbare illustraties van het blad en de namen erbij ‘Herken loofbomen’.

Op dezelfde wijze wordt de uitleg over de naaldbossen voortgezet. Heel mooi zijn de twee bladzijden over ‘Kegels en naalden’. Vooral de stukjes over de manier waarop de vogels eten van de kegels is duidelijk uitgewerkt. De illustraties verhelderen de uitleg daarbij. Dit geheel wordt afgesloten met illustraties en namen van naaldbomen “Herken naaldbomen.”

Tenslotte de ‘Tropische regenwouden’. De twee eerste bladzijden zijn druk en gekleurd, het lijkt alsof je elk ogenblik de geluiden gaat horen die bij deze wereld horen. Over deze ‘Herrie’  lees je op de volgende bladzijden, over de geluiden die je kunt horen in zo’n tropisch regenwoud. De bladzijden die vertellen over het regenwoud zijn heel kleurrijk, overeenkomstig deze hele andere wereld. Ter afsluiting van dit onderwerp zijn eveneens plaatjes en blaadjes met vruchten van de bomen te zien in ‘Herken tropische bomen’.

De laatste hoofdstukken zijn gewijd aan het belang van de bossen. Dit belang wil Christiane Dorion met dit boek aantonen. “Samenwerken, de rol van de allergrootste bomen tot de allerkleinste insecten.” En “Dit doen bossen voor onze planeet.”

Uitleg van het planten van een boom ontbreekt ook niet in dit boek. Zelfs een zoekopdracht is toegevoegd en een korte woordenlijst.

De uitleg van Ă©Ă©n onderwerp is steeds verdeeld over twee bladzijden en maakt dat de informatie heel duidelijk overkomt. En het geeft rust in het bekijken van de illustraties en/of het lezen van de informatie.

De oorspronkelijke titel van het boek luidt: Into the forest. Wander through our woodland world. Achterin het boek staat dat de informatie uit dit boek voor een belangrijk deel afkomstig is van de Woodland Trust, die zich inzet voor het behoud van bossen in het Verenigd Koninkrijk.

Een mooi boek met duidelijke uitleg over bomen en bossen en het leven in deze bossen. Een compact, informatief, interessant, goed te begrijpen boek. De informatie is niet te uitgebreid voor kinderen. Door de aantrekkelijke en duidelijke illustraties is dit ook een informatief boek dat met kinderen vanaf 5 jaar goed bekeken kan worden. De teksten zijn gedrukt in een klein lettertype maar dat kon waarschijnlijk niet anders.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles