"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De dame met de camelia's

Vrijdag, 21 oktober, 2016

Geschreven door: Alexandre Dumas fils
Artikel door: Sarah Verhasselt

Bij de dood van Marguerite Gauthier

Onze medewerker Sarah Verhasselt leest met enige regelmaat Franse klassiekers, in de oorspronkelijke taal. Ze doet hiervan verslag op De Leesclub van Alles. Vandaag La dame aux camélias van Alexandre Dumas fils, vertaald als De dame met de camelia’s.

[Recensie] Alexandre Dumas fils is de zoon van de meer bekende Alexandre Dumas père, die we kennen van beroemde boeken als De drie musketiers en De graaf van Monte-Cristo. Het bekendste boek van Dumas fils is La dame aux camélias (1848) een negentiende-eeuwse klassieker die verrassend vlot leest. Dat komt vooral door de spitsvondige dialogen, de snel opeenvolgende acties en de brieven die afgewisseld worden met het verhaal.

De roman begint met de dood van Marguerite Gauthier, een bekende Parijse courtisane. Iedereen kende haar en tegelijk lijkt niemand om haar te geven. Haar torenhoge schulden zorgen ervoor dat na haar dood al haar luxegoederen te koop staan. De Parijse beau monde verlustigt zich aan zoveel openbaarheid: iedereen neemt een kijkje in haar appartement, iedereen wil weten hoe ze leefde.

Ook een naamloze verteller struint rond in het appartement. Tijdens zijn bezoek ontmoet hij Armand Duval, een jongeman die beweert dat hij de enige was die werkelijk van Marguerite hield. Hij blijft ontroostbaar achter en vertelt ons zijn liefdesgeschiedenis met Marguerite, die hij heeft leren kennen in de opera als ‘de dame met de camelia’s’. Witte bloemen als ze beschikbaar was, rode wanneer ze onwel (versta: ongesteld) was.

Dans Magazine

De roman geeft een boeiende inkijk in de Parijse bourgeoisie en het nachtleven van toen. Een wereld van hypocrisie, geldproblemen, gokken, ziekte en lust die een anderhalve eeuw later nog steeds herkenbaar is. Tegelijkertijd wil Dumas de lezer een lesje leren, namelijk dat goedheid en liefde ook bij een prostituee gevonden kunnen worden. Het oppervlakkige beeld van Marguerite krijgt steeds meer diepgang. Ze wordt geleidelijk aan ‘une courtisane au grand coeur’. De naïviteit van de verliefde Armand blijkt uiteindelijk een rotsvast geloof in de puurheid van de mens te zijn.

Op Wikipedia staat dat Dumas’ roman autobiografisch is: het verhaal zou gebaseerd zijn op zijn relatie met Marie Duplessis. In hoeverre dat klopt kan een lezer uiteraard nooit achterhalen, maar het levert in ieder geval wel een doorleefd verhaal op. Geen wonder dat Verdi er met La Traviata ook een opera van maakte.

La dame aux camélias is gratis te downloaden via Tv5Monde.


Laat hier je reactie achter:

1 reactie op “De dame met de camelia’s

  1. Ja…interessant boek hoor ! Paar keer gelezen en ben nu aan derde keer bezig. Er zijn vele momenten dus regels die ik vergeten was bij de vorige twee keren. Er “zit” idd diepte in het verhaal en de vele goed beschreven situaties, menselijke trekjes, voorvallen etc. etc. doen het boek “lekker” lezen en maakt het tevens interessant. Of het er tegenwoordig noch zo aan toe gaat betwijfel ik sterk…. in de tijd waarover het boek beschrijft, was een vrouw van lichte, doch sypathieke zeden een soort “grande dame”…… dat is nu absoluut niet meer het geval !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.