Zaterdag, 17 augustus, 2019

Geschreven door: Asher, Bridget
Artikel door: Lindt, Jeanette van de

De damesparade

Over liefde en vergeving

[Recensie] ‘De damesparade’ is het debuut van Bridget Asher. En wat voor een debuut. Het verhaal heeft zeker wat mindere momenten maar over het algemeen is het een uiterst originele insteek. De hoofdpersoon, Lucy, ontdekt dat haar man Artie een aantal vriendinnen heeft en pakt haar koffers. Na een half jaar hoort ze dat haar bijna-ex ernstig ziek is. Ze gaat terug naar huis maar kan hem niet vergeven. Op een gegeven moment is ze zo boos dat ze alle vrouwen belt die in zijn adresboek staan om ze te vertellen dat ze langs kunnen komen om afscheid te nemen van hun minnaar.

Ze verwacht natuurlijk niet dat ze ook komen. Maar dat doen ze wel. Ze komen allemaal op bezoek. Die ene die haar minnaar haat en de vrouw wiens leven hij gered heeft. Maar ook de vrouw die door hem ontdekte dat ze lesbisch is en uiteraard ook de minnares die hij heeft leren dansen. De grootste verrassing is echter de jongeman die wellicht zijn zoon is.

De vrouwen ontdekken dat ze elkaar eigenlijk wel mogen. Sterker nog, er ontstaat iets dat lijkt op een familieband. Ze hebben veel met elkaar gemeen. Ze zijn uit op wraak maar tegelijk ondergaan ze ook een rouwproces. Het is een boek met veel emoties die alle kanten uitschieten. Er is verdriet, woede, rouw, bitterheid, haat maar ondanks alles ook veel humor. De grootste verrassing is wel dat de vrouwen die gekomen zijn om afscheid te nemen lang niet alle ‘liefjes’ zijn die Artie gekend hebben maar dat komt later pas aan de orde.

Het is een boek over de relaties tussen ouders en kinderen, tussen man en vrouw, tussen familieleden en vooral over de onverklaarbaarheid van liefde en vergeving. We kunnen heel vaak niet verklaren waarom we van iemand houden. We houden vaak vast aan onze haat als diezelfde liefde ons tot in het diepst van onze ziel kwetst. Maar wie vergeeft en vergeven kan zal merken dat dat het hart veel lichter maakt en vooral jezelf met een onverklaarbaar gevoel van bevrijding achterlaat.

Wordt Vervolgd