Zaterdag, 5 oktober, 2019

Geschreven door: Crossley-Holland, Kevin
Varley, Susan
Artikel door: Pontororing, Rita

De dieren van Grimm

Er was eens… 

[Recensie] ”Een man had eens…,” zo begint het eerste sprookje in De dieren van Grimm.  Wie kent niet de sprookjes van de gebroeders Grimm. En wie ze niet kent, dit boek is een mooie kennismaking. Voor de kenners, Kevin Crossley-Holland heeft 11 bekende en onbekende dierensprookjes uitgezocht voor dit handzame boek.

“De Bremer stadsmuzikanten” is wellicht een zeer bekend sprookje. “De haas en de egel”, kinderen zullen genieten van de slimheid van de egel. Oh en natuurlijk “Er was eens een moedergeit met zeven kleintjes; De wolf en de zeven geitjes”.

De andere sprookjes zijn iets minder bekend en misschien onbekend. Verhalen met soms een naar slot zoals “Het huishouden van kat en muis” maar waar wel waarbij een slimme woordspeling een rol speelt. Hele verrassende verhalen zoals “De winterkoning en de beer.”

In elk verhaal spelen dieren de hoofdrol. En zoals in het nawoord staat beschreven “ De verhalen geven een raak beeld van dierlijk gedrag en onderlinge relaties, en bevatten lessen over trouw en ontrouw, vriendschap en bedrog en de waarde van familie en vrienden”. En dat is immers ook de kracht van sprookjes, door middel van het sprookje wordt een levensles gegeven. Niet belerend maar meegenomen in het verhaal.

Trouw

Neem dit boek in handen, er gaat een magie van uit. Sla het boek open, begin voor te lezen, neem de illustraties van Susan Varley mee in het verhaal. De illustraties dragen het verhaal.

En  ja, er komen zoveel mooie grappige woorden in voor: grijze balker, ouwe snorrepot, mottige snorrenpoetser. En nog veel meer mooi taalgebruik.

Toch jammer dat niet alle sprookjes beginnen met “Er was eens…”. Niettemin een waardevol voorleesboek met verhalen die doorverteld moeten worden. Geen dik boek, en o zo mooi om voor te lezen.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles