Zaterdag, 4 september, 2021

Geschreven door: Koolwijk, Pieter
Faas, Linde
Artikel door: Alem, Katelijne van

De dikke Vlo en Stiekel

“Vlo werd vastgepakt en van de grond getrokken”

De auteur

[Recensie] Pieter Koolwijk vindt dat iedereen zijn fantasie moet gebruiken. En lukt dat niet, dan gebruik je toch gewoon die van hem? Dat is tenslotte waarom hij boeken schrijft – Ă©n omdat er over sommige zaken beter moet worden nagedacht. Want wat is gek? Of anders? Met zijn boeken over Vlo en Stiekel brak hij door in de kinderboekenwereld. Voor Bens boot kreeg hij een Vlag en Wimpel en ook Gozert werd lovend ontvangen.

De illustrator

Linde Faas studeerde cum laude af aan de kunstacademie van Breda. Ze werkt als animator van tekenfilms en als kunstenares, en internationaal als illustrator. Ze is de vaste illustrator van Pieter Koolwijk en maakt ook haar eigen prentenboeken, zoals Ik neem je mee en De jongen en de Walvis.

Geschiedenis Magazine

Verhaal

“Vlo is niet zo dapper, best wel klein, en zijn leven is niet echt denderend. Totdat er een nieuwe leerling in zijn klas komt: een piepklein meisje in kleurige kleren. Stiekel. En Stiekel durft alles.
Dat is het begin van de fantastische avonturen van dit humoristische tweetal, dat niet meer is weg te denken uit de kinderliteratuur.”
[Tekst achterflap]

Durven

Stiekel durft vanalles en is nergens bang voor! Hoe vind jij dat? Durf jij veel of heb je vriendjes die veel durven? Of herken je je meer in Vlom die niet zoveel durft? Het is fijn als je vriendjes hebt die bijvoorbeeld iets durven wat je zelf niet durft, of dat jij je vriendjes kunt helpen! En weet je niet hoe? Lees het dan in dit leuke boek!

Vormgeving

Sprekende kaft, met een mooie losse omslag. Wanneer je deze eraf haalt, heeft het boek zelf ook de prachtige illustratie op de kaft staan.

De illustraties wisselen de tekst af, passend bij de doelgroep voor dit boek. Het verhaal spreekt aan, is spannend en heeft magie en fantasie in zich. 

Voor kinderen vanaf 8 jaar is het leuk om het boek voor te lezen, ook voor volwassenen een grappig verhaal.

De karakters Vlo en Stiekel worden geweldig neergezet en zullen vast op iedere school herkenbaar zijn. Hierdoor wordt diverse onderwerpen goed bespreekbaar gemaakt zoals durven, vriendschap en pesten. Mede daarom voor veel kinderen een boek dat met plezier gelezen zal worden, zeker omdat er heel veel humor en fantasy in verwerkt is. Een boek vol magie!

— 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles