Zaterdag, 24 juli, 2021

Geschreven door: Clinton, Bill
Patterson, James
Artikel door: Stil, Jacqueline

De dochter van de president

Bill Clinton doet het goed als duoschrijver van Amerikaanse actiethriller

[Recensie] Even moest ik in mijn armen knijpen om te kijk of het echt de Bill Clinton, voormalig president van de Verenigde Staten, is die meegeschreven heeft aan dit boek, maar het is hem echt. Samen met bestsellerauteur James Patterson heeft hij een prachtboek afgeleverd. 

In het begin van¬†De dochter van de president¬†worden de kaarten geschud. The US-Navy,¬†team SEAL, is bezig voor de kust van Libi√ę met een operatie.¬† Matt Keating maakt hiervan deel uit. Hij is de fictieve ex-president van de Verenigde Staten. Voordat hij president werd diende hij bij de marine. Het steekt hem dat zijn vicepresident de verkiezingen van hem heeft gewonnen.¬†Op een kwade dag wordt zijn dochter Mel ontvoerd door Asim Al-Ashid, een terroristische moordenaar die wordt gezocht door de VS. Die vermoordt zijn vrouw en drie dochters, maar niet hem. Mels vriendje wordt bij de ontvoering doodgeschoten.

Geslagen met een zwaard

De politie en de FBI starten vergeefs een onderzoek. Dan krijgt Matt Keating een film toegestuurd. Daarop staat hoe Mel met een zwaard wordt geslagen en hoe het bloed in het rond spuit. 

Boekenkrant

Dit citaat geeft iets weer van de sfeer in het boek:

“Door een harde schok stoot hij bijna zijn hoofd tegen het dak van de auto,¬† Walid Ali Osman naast hem moet lachen. Jiang kent Walid al lang; hij is een stamhoofd en Jiang heeft hem en tien mannen van zijn stam ingehuurd om in het Nafoesgebergte op zoek te gaan naar Asim Al-Ashid en de dochter van de president te bevrijden.¬†

Walid,¬†een magere man met een baard, draagt een bruin camouflagepak, net zoals Jiang,¬† die daarbij nog een kogelvrij vest aanheeft.¬† Er zit een ‘made in China’ QSZ-92mm-pistool in zijn holster, met vier reservemagazijnen. Hij onderdrukt weer een geeuw. Het is een meedogenloos lange dag geweest,¬†die begon in New York – waar hij voor vertrek van zijn vlucht met Turkish Airlines naar Tripoli niet eens meer langs huis kon gaan.”

De personages zijn op dreef en Patterson is niet voor niets een bestsellerauteur.  Je blijft lezen in De dochter van de president, en meeleven met de ontvoerde Mel. Alles wat je wil is dat zij gevonden wordt. Het boek heeft zeker niet te lijden onder het feit dat er twee schrijvers aan hebben gewerkt. De wapenuitrusting en alle techniek die gebruikt wordt voor de opsporing van Mel zijn weergaloos en imponerend. Wat wel jammer is, is dat er geen tijdsaanduidingen staan bij de hoofdstukken.  De lezer moet nu zelf raden wanneer het verhaal zich afspeelt. 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles