"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De dood van Harriet Monckton

Zaterdag, 18 april, 2020

Geschreven door: Elizabeth Haynes
Artikel door: Joop Liefaard

Historische thriller onthult dubbele moraal diepgelovige gemeenschap

[Recensie] Op maandag 6 november 1843 wordt in het  buitenprivaat van de kapel van Bromley het levenloze lichaam gevonden van Harriet Monckton. De lijkschouwer stelt vast dat zij om het leven is gekomen door het innemen van gif en dat zij zwanger is. De inwoners van Bromley zijn geschokt, want ze kennen de ongetrouwde Harriet als een toegewijde onderwijzeres en een diepgelovige jonge vrouw. Tijdens het justitioneel onderzoek komt aan het licht dat zij tijdens haar leven meerdere relaties heeft gehad. Een aantal mensen had een goede reden om haar om het leven te brengen. Twee vragen moeten worden beantwoord: wie heeft Harriet Monckton vermoord en wie is de vader van haar ongeboren kind?

De veel geprezen misdaadauteur Elizabeth Haynes woont in Kent, studeerde Engels, Duits en kunstgeschiedenis aan de universiteit van Leicester en werkte als misdaadanaliste bij de Britse politie. Zij stuitte bij de research voor een boek dat zij wilde schrijven op documenten over de moord op  een jonge vrouw in het stadje Bromley. Ze besloot verder onderzoek te doen en dat leidde uiteindelijk tot de totstandkoming van De dood van Harriet Monckton.

Vileine dominee

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van vier mensen die allen een motief hadden om Harriet Monckton om te brengen. De vileine dominee George Verrall van de kapel waar Harriet vaak naartoe ging, Thomas Churcher, een ietwat verlegen schoenmaker die diepe gevoelens voor Harriet koesterde, Richard Field een ex-minnaar en Frances Williams, een oude vrijster die meer dan vriendschap met Harriet wilde.

Omdat er niet zoveel feitelijke gegevens over de zaak bekend zijn, is niet alles gebaseerd op wat zich werkelijk heeft afgespeeld. Realiteit en fictie lopen door elkaar, maar vullen elkaar prima aan. In het nawoord legt de schrijfster uit hoe ze te werk gegaan is. De dood van Harriet Monckton gaat ook over de manier waarop de leden van de kleine, diepgelovige gemeenschap van Bromley met elkaar omgaan. De vele roddels en achterklap, de religieuze hypocrisie en de heersende opvattingen over liefde en seksualiteit krijgen in het verhaal een prominente plaats en geven een prachtig beeld van een rigide gemeenschap.

Boekenkrant

De dood van Harriet Monckton is heel mooi geschreven. Er zit voldoende tempo in om te kunnen boeien, hoewel het nergens echt spannend wordt. De ontknoping is verrassend en geloofwaardig. Met De dood van Harriet Monckton heeft Elizabeth Haynes opnieuw bewezen dat zij een begaafd schrijfster is. Het is een overtuigende historische thriller en een prachtige kroniek over een bekrompen gemeenschap in het Victoriaanse Engeland.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur: