"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De draad die ons verbindt

Zaterdag, 25 september, 2021

Geschreven door: Dineke Epping
Artikel door: Hanneke Arts-Honselaar

“Zoek haar, en zie hoe ze opgroeit…”

[Recensie] De draad die ons verbindt speelt in het Engeland van eind negentiende eeuw, in 1880.

Eileen Brady, 26 jaar, geeft naast haar werk in het naaiatelier van Madame Carrolls naailes aan de meisjes van het weeshuis van Shrewsbury, de stad waar ze samen met haar zus Nessa en diens zoontje Seamus woont.

Wanneer Nessa en Seamus sterven aan de tering vraagt Nessa aan Eileen haar te beloven haar overgebleven familie te gaan zoeken. Nessa doelt daarmee op het dochtertje dat Eileen ruim zeven jaar geleden vlak na de geboorte moest afstaan, omdat het – in het Engeland van die tijd – was geboren uit een onwettige relatie. Het meisje is destijds geplaatst in het weeshuis waar Eileen nu lesgeeft. Van een medewerker van het weeshuis hoort Eileen dat haar dochtertje op driejarige leeftijd is geadopteerd door een winkeliersgezin in Almsbrick.

“’Als u goed werk levert, volgt een nieuwe opdracht voor de feestdagen,’ zei Lady Almsworth. ‘Zowel mijn dochters als ikzelf wensen dan een nieuwe japon te dragen. Onder de voorwaarde dat u ze maakt.’”

Boekenkrant

Wanneer Eileen voor haar werkgeefster Lady Almsworth, een ontevreden klant, alleen kan behouden door tijdelijk bij haar familie op Almsbrick Manor in te trekken en daar tijdens de wintermaanden moderne japonnen voor de dames van de familie te maken, helpt het toeval haar een handje. Zal ze in de korte tijd die ze in Almsbrick zal verblijven een relatie met haar dochtertje kunnen opbouwen?

Matthew Wilson is gewond en gedesillusioneerd teruggekeerd uit de oorlog in Afghanistan en vestigt zich in Almsbrick, waar familie van hem woont. Daar neemt hij een verwaarloosde pachtboerderij over, wat zijn leven een nieuw doel geeft. Of is er meer dat het leven zin geeft?

De draad die ons verbindt is een fijne historische roman met een licht religieus tintje. De verhalen van Eileen en Matthew wisselen elkaar af en komen zo nu en dan samen. Vooral Eileen maakt een psychologische ontwikkeling door, doordat ze gaandeweg leert het belang van haar dochtertje voor haar eigen belang te plaatsen. Ondanks het verdriet dat dat voor haar met zich meebrengt.

De auteur

De Nederlandse schrijfster, Dineke Epping schrijft romans die zich afspelen in het Engeland van de negentiende eeuw. Zij is sinds de basisschool al dol op lezen en schrijven en liefhebster van het victoriaanse platteland. Die liefde komt samen haar boeken. Daar zijn er inmiddels vier van verschenen, allemaal bij KokBoekencentrum. De draad die ons verbindt is Eppings laatste roman, daarna verscheen nog de novelle Kerst in Almsbrick.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles