Zaterdag, 9 oktober, 2021

Geschreven door: Dam, Arend van
Recensie door: Stein, Demi

De droom van Amalia

Interessante geschiedenis

[Recensie] De droom van Amalia speelt zich af in een periode lang voor onze tijd: namelijk vanaf 1621. Amalia is in die tijd een arme gravin uit het hof van de koningin van Bohemen en komt per toeval terecht in Nederland.

Ze wordt ten huwelijk gevraagd door Frederik Hendrik van Oranje-Nassau. Hierdoor zal ze niet langer arm zijn, maar zal ze verder door het leven gaan als prinses. Hier maakt ze graag gebruik van, ze laat namelijk prachtige paleizen bouwen, legt een grote kunstverzameling aan en ze ontvangt belangrijke gasten. 

Zodra ze moeder wordt, begint ze ook al met het regelen van huwelijken voor haar kinderen. Ze wil graag dat ze nog beter terecht komen dan dat zij heeft gezeten. Dit gaat echter niet altijd gemakkelijk!

Arend van Dam (1953) is een Nederlandse schrijver. Hij heeft al meerdere titels onder zijn naam staan en is bekend vanwege zijn kinderboeken.

Wandelmagazine

Allereerst wil ik graag benoemen dat dit boek kei leuk is vormgegeven. De illustraties zijn echt prachtig, er zit een stukje humor in verwerkt, maar ook de dialogen van de personages zijn super leuk ontworpen. Alleen daarom is het al een feestje om dit boek te lezen!Ā 

Het verhaal zelf is ook echt interessant. Ik verwacht dat dit boek met name interessant is voor kinderen die van een stukje geschiedenis en koningshuizen houden. Er wordt tussen de regels door namelijk leuke uitleg gegeven over hoe het was om in die tijd te leven. Mijn verwachting is echter dat kinderen die niks hebben met geschiedenis, dit verhaal niet erg interessant gaan vinden, maar het vooral zouden doen om de plaatjes.

Zelf vond ik het verhaal erg interessant om te lezen, maar het heeft mij niet bijzonder geraakt. Op een gegeven moment viel Amalia voor mij wat in herhaling en gebeurde er naar mijn gevoel nog weinig, waardoor het wat saaier werd. Met name het begin vond ik persoonlijk het leukst om te lezen! 

De schrijfstijl van Arend is wel erg leuk en voor kinderen daarom zeker een aanrader om dit verhaal, of Ć©Ć©n van zijn andere verhalen eens te gaan lezen.

Eerder verschenen op eigen meerboekenblog2