Woensdag, 18 september, 2019

Geschreven door: Abicht, Ludo
Artikel door: Laurense, Marijke

De eeuwige kop van Jood

De helaas nog altijd onvoltooide geschiedenis van het antisemitisme

De schrijvers

[Recensie] Ludo Abicht (1936) is een Vlaams filosoof en germanist en schreef al verschillende keren over de Joodse diaspora in Europa, met De Joden in BelgiĆ« (1994) en Geschiedenis van de Joden van de Lage LandenĀ (2006). De Joden van AntwerpenĀ (2017) kreeg vorig jaar vier volle sterren van me mee. Zijn visie op het IsraĆ«lisch-Palestijnse vredesproces (De tocht door de woestijn, 1996) kon de Trouw-recensent indertijd overigens minder bekoren. Het uitgebreide nawoord bij Abichts nieuwe boek, De eeuwige kop van Jood, komt van Brigitte Herremans, met wie hij in 2016 IsraĆ«l & Palestina. De kaarten op tafelĀ schreef; Herremans was jarenlang medewerker Midden-Oosten bij Broederlijk Delen en het gezicht van Pax Christi Vlaanderen.

De thematiek

Onlangs verscheen Abichts visie op de nog altijd jammerlijk onvoltooide geschiedenis van het antisemitisme. Omdat dit verschijnsel zo onvoorstelbaar gruwelijk uit de hand kan lopen, neemt hij de tijd om in alle wetenschappelijke kalmte zijn begrippen vooraf zo helder mogelijk te definiƫren. Wanneer ben je jood? Of Jood, met een hoofdletter? Wie bepaalt dat trouwens? En wat is antisemitisme precies? Wanneer en hoe heeft deze vorm van racisme zich ontwikkeld?

Vervolgens beschrijft hij de lange geschiedenis van de Jodenhaat, vanaf de vierde eeuw voor Christus in Egypte tot vandaag. Uiteraard gaat hij in op het christelijke, religieus gemotiveerde anti-judaĆÆsme uit de Middeleeuwen, toen de Joden doorgingen voor godsmoordenaars en ketters en regelmatig beticht werden van de moord op onschuldige christenkindjes (wier bloed, zo ging het verhaal, gebruikt werd om matses te bakken) en grenzeloze geldzucht ā€“ qua veiligheid kon je als Jood tot 1492 maar beter in het islamitische AndalusiĆ« wonen, ook al bleef je daar als ā€˜dhimmiā€™ altijd tweederangsburger.

Even leken Verlichting en Franse Revolutie een einde te maken aan de Europese pogroms en vervolging, maar emancipatie en het recht op een volwaardige deelname aan het maatschappelijke leven riepen ook veel jaloezie op. Die haat zou in de 19e eeuw gerechtvaardigd worden door de ā€˜wetenschappelijkeā€™ rassenleer, waarin de intrigerende en hebzuchtige Semiet een kromme neus, platvoeten en armen van ongelijke lengte werden toegedicht.

Boekenkrant

Schokkend is ook Abichts analyse van het beruchte, nog altijd wereldwijd gelezen pamflet De protocollen van de wijzen van ZionĀ uit 1903, waarin werd ā€˜bewezenā€™ dat de Joden uit waren zijn op de wereldheerschappij. Waar dat op uitgelopen is, weten we inmiddels allemaal. Toch?

Belangrijkste stelling

Het actuele belang van dit boek zit vooral in de bespreking over het ā€˜nieuwe antisemitismeā€™, dat sinds het IsraĆ«lisch-Palestijnse conflict is opgekomen, ook in linkse en islamitische kringen in Europa. Abichts en Herremansā€™ devies: ga dit complexe debat niet uit de weg en pak antisemitisme ondubbelzinnig aan, want anders stapelt de Jodenhaat zich onvermijdelijk weer op. Maar maak wel steeds een zorgvuldig onderscheid tussen antisemitische enĀ antizionisme. En eerbiedig daarbij altijd de universele mensenrechten zoals die in 1948 zijn geformuleerd.

Mooiste zin

De mooiste zin in dit boek is een waarschuwing van Bertolt Brecht uit 1953: “De schoot waaruit dit kroop, is nog steeds vruchtbaar.”

Redenen om dit boek niet te lezen

Abichts stelling dat er per definitie geen links antisemitisme bestaat, lijkt me meer een mooie wens en morele aansporing dan werkelijkheid. Houd er ook rekening mee dat u het niet altijd met Abicht en Herremans eens zult zijn over Israƫl.

Redenen om dit boek wel te lezen

Hoewel ik meende al aardig wat te weten over de geschiedenis van het antisemitisme, heeft Abicht me toch weer een stuk wijzer gemaakt. Nooit geweten bijvoorbeeld dat een beroemde socialist en democraat als Domela Nieuwenhuis niet terugschrok voor uitspraken over ā€˜geldjoderijā€™ en de Joodse bankiers verantwoordelijk hield voor alle ellende van het kapitalisme. Ook Abichts filosofische insteek geeft diepgang. Nee, dit boek zal het conflict in het Midden-Oosten niet oplossen. Maar het kan wel helpen om in deze hoek van Europa het ā€˜nieuwe antisemitismeā€™ flink wat wind uit de zeilen te nemen.

Eerder verschenen in Trouw en op Marijke Laurense