Zaterdag, 18 januari, 2020

Geschreven door: Albertalli, Becky
Recensie door: Wortman, Sanne

De eigenzinnigheden van Leah Burke

Leah, ik hou van je!

[Recensie] Leah is een van de beste vrienden van Simon Spier, die we al kennen uit Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld. Ze is eigenwijs, lief, stoer, goed in tekenen en drummen en in dit boek ga je van haar houden.

Het moment dat ze tegen een van haar beste vriendinnen opstaat omdat die iets racistisch zegt – zo stoer. Niet veel mensen zouden dit durven. Soms is Leah onhandig met vriendschappen maar je merkt dat ze het goed bedoelt. En hoe verwarrend een verliefdheid kan zijn is zo realistisch weergegeven. Leah heeft haar passies en doet de ‘eigenzinnigheden’ uit de titel eer aan. 

Net als in het boek van Simon zit er niet heel veel plot in het verhaal, maar zijn het vooral gebeurtenissen uit haar leven. Je kan weer heerlijk meeleven en voor je het weet is het boek uit.

De eigenzinnigheden van Leah Burke is prima los te lezen van Simon maar het is wel heel leuk als je Simon (en het boek van Molly trouwens) ook leest. Het is een feest van herkenning en na het lezen van Leah kwamen sommige dingen uit Simon in een heel ander daglicht te staan. Supertof! Zo blijkt maar weer dat het perspectief van één persoon helemaal niet hoeft te kloppen en wat die persoon ziet helemaal niet waar hoeft te zijn. Na Leah moet je eigenlijk Simon nog een keer lezen, om met een hernieuwde blik allerlei nieuws te ontdekken. En dan daarna Leah weer. En ga zo maar door. Oh, en vergeet het boek over Molly niet, De voordelen van onbeantwoord liefde, want ook daar zul je bekenden tegenkomen. Bijvoorbeeld als Abby terloops vertelt over de bruiloft van haar tantes, of over de zus van de vriend van de vriendin van haar nichtje.

TijdvoorTijdschriften

Die herkenning is er ook op andere vlakken. Becky benoemt verschillende fandoms en muziek die veel mensen wel kennen, waardoor je soms zit te lezen en denkt YES GIRL. Bijvoorbeeld als er staat: ‘Harry Potter ‘best leuk’ vinden kan gewoon niet. Je moet er van top tot teen door geobsedeerd zijn.’ Dat is gewoon waarheid!

Ik hoop dat Becky Albertalli nog veel meer boeken gaat schrijven over de personages die we al kennen want het is elke keer weer zo fijn.


Voor het eerst verschenen op De Leesclub van Alles