Zaterdag, 21 september, 2019

Geschreven door: North, Alex
Artikel door: Onbekend

De Fluisterman

Een pageturner van begin tot het eind

[Recensie] Na de onverwachte dood van zijn moeder Rebecca verhuist de achtjarige Jake Kennedy met zijn vader Tom naar het Britse dorpje Featherbank. Jake is een zeer gevoelige jongen en het lukt Tom niet om met zijn zoon over het verlies van Rebecca te praten. Tom hoopt dat de verhuizing voor hen beiden een frisse start zal zijn.

Als de deur halfopen staat, hoor je het gefluister vroeg of laat

Wat Tom echter niet weet, is dat Featherbank een nare geschiedenis kent. Twintig jaar geleden verdwenen daar vijf kleine jongens. Ontvoerd en vermoord door Ć©Ć©n en dezelfde man, De Fluisterman. En de geschiedenis lijkt zich te herhalen, want vlak voor de verhuizing van Jake en Tom verdwijnt er weer een jongetje, de zesjarige Neil. Inspecteur Amanda Beck en rechercheur Pete Willis worden op de zaak gezet en er begint een race tegen de klok.

De jongen onder de vloer

Hereditas Nexus

Alex North werd geĆÆnspireerd tot het schrijven van De Fluisterman doordat zijn zoontje hem kort na hun eigen verhuizing vertelde dat hij speelde met “de jongen onder de vloer”.Ā Ook Jake begint na de verhuizing vreemd gedrag te vertonen en net als de andere jongetjes hoort Jake op een avond gefluister bij zijn raam…

Als je je raam niet stevig sluit, dan tikt hij weldra tegen je ruit

De Fluisterman is een duistere thriller waar je haren recht van overeind gaan staan en vooral geschikt voor lezers met stalen zenuwen. De hoofdstukken zijn kort en lezen daardoor zeer snel. Er wordt veelvuldig van perspectief gewisseld. Het boek begint met een brief van Tom aan Jake, geschreven in de ik-vorm. Tom laat zich van zijn kwetsbare kant zien door tegen Jake te zeggen dat het ouderschap hem zwaar valt. Ook Pete WillisĀ  kampt met gebeurtenissen uit het verleden die hij nog steeds geen plek heeft kunnen geven en waar hij dagelijks aan wordt herinnerd.

Op bezoek in de gevangenis

Heel origineel is De Fluisterman niet. Dat is jammer. Net als in The Silence of the lambs gaat Pete Willis een aantal keren in de gevangenis op bezoek bij de psychopaat Frank Carter, de man die de ontvoering en moord op de vijf jongetjes op zijn geweten heeft. Pete hoopt dat Frank hem ooit zal vertellen wat hij heeft gedaan met dat ene jongetje wiens lichaam nooit is gevonden.

Verlies van zijn moeder

Desondanks heeft Alex North een dijk van een thriller weten neer te zetten. Spannend, maar ook aangrijpend om te lezen hoe een klein jongetje omgaat met het verlies van zijn moeder en daarbij het contact met zijn vader dreigt te verliezen.

De Fluisterman is met recht een pageturner te noemen die je van begin tot het eind in zijn greep weet te houden.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles