Woensdag, 16 september, 2020

Geschreven door: Delft, Marieke van
Artikel door: Netten, Djoeke van

De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten

Een erg mooi boek

[Signalering] Misschien wel het mooiste boek dat hier ooit is besproken. Naar voorbeeld van vergelijkbare boeken als A history of the 20th century in 100 maps en A history of America in 100 maps, stelden Marieke van Delft (Koninklijke Bibliotheek) en Reinder Storm (Allard Pierson Bijzondere Collecties Universiteit van Amsterdam) een dik boek samen waarin de Nederlandse geschiedenis aan de hand van honderd kaarten wordt verteld.

Natuurlijk betekent ‘slechts’ honderd kaarten dat de selectie enigszins willekeurig is, maar juist daarom wordt de lezer/kijker elke bladzij weer verrast. Van de Bataven en het Romeinse Rijk tot de watersnoodramp in 1953. Kaarten van gebouwen, parken, steden en provincies, tot en met kaarten die de buitenlandse politiek en Nederlandse invloed overzee laten zien, zoals in Deshima, Nieuw-Amsterdam en Suriname. Kaarten over religie, handel en visserij, maar ook kaarten over cholera, fietsen, schaatsen en autorijden.

De kaart van de Nederlanden in de vorm van een leeuw, die ook de voorpagina siert, is wel een hoogtepunt, maar ook de ingekleurde titelpagina’s van de atlas van Blaeu en de eerste spoorkaart van Nederland. Elk van de honderd kaarten is mooi afgedrukt over twee grote pagina’s op kwalitatief goed papier en krijgt daarbij twee pagina’s tekst met wondere wetenswaardigheden en nog meer afbeeldingen. Een koffietafelboek bij uitstek, heerlijk om doorheen te bladeren of elke dag een nieuwe kaart te bestuderen. Behalve Storm en Van Delft werkten verschillende andere experts op het gebied van de historische cartografie hieraan mee. Voor wie nog meer wil weten is er over elke kaart ook een literatuurlijstje toegevoegd.

Bazarow

Eerder verschenen in Geschiedenis Magazine