Zaterdag, 29 februari, 2020

Geschreven door: Myer, Jochem
Haas, Rick de
Artikel door: Groot, Denise de

De Gorgels en de grote Operatie

“We gaan de strijd aan” 

[Recensie] Gorgels, een gek woord maar totaal niet onbekend. Zeker niet bij kinderen. 

Jochem Myjer, die we allemaal kennen als cabaretier brengt eindelijk een nieuw deel uit in de serie over deze leuke wezentjes. In deze serie zijn namelijk al twee boeken verschenen en nog een prentenboek. De twee boeken moet je lezen voordat je dit boek kunt begrijpen. 

Myjer groeide op in Zutphen en heeft Biologie gestudeerd. Hij heeft deze studie echter niet afgemaakt omdat hij zich ging richten op zijn carrière als fulltime cabaretier. In 2015 schreef hij zijn eerste boek De Gorgels, wat het eerste deel van deze serie is. 

Net zoals bij ons gaat er bij Melle in de buurt een griepgolf rond. Dat kunnen Bobba en Belia natuurlijk niet laten gebeuren! Samen gaan ze het gevecht aan tegen een leger Rilbibberbrutelaars. 

Foodlog

Het verhaal begint snel. Bobba en Belia ondernemen namelijk meteen actie, waardoor er weinig spanningsopbouw is.

De Gorgels en de grote operatie is een prentenboek, dit zorgt er voor dat er mooie illustraties in het boek zijn getekend door Rick de Haas. Rick de Haas heeft aan de kunstacademie gestudeerd. Je kunt zijn werk kennen van onder andere Elmo en de boeken van Mees Kees. 

Er staan wel lange teksten op de bladzijden. Dat maakt het lastig voorlezen. 

Het hele verhaal draait om het gevecht, waardoor het lijkt alsof je één scène van een groter boek leest. Ik mis tijdens het lezen het verhaal er om heen.

Desondanks denk ik dat de kinderen dit boek een leuke toevoeging vinden aan de serie. Kinderen houden van een fantasiewereld, vooral als deze stoer is. Stoer is het verhaal zeker, want zeg nou zelf, wie wil er nou geen beschermgorgel?

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles