"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De graffitimoorden

Zaterdag, 4 januari, 2020

Geschreven door: W.A. Dehairs
Artikel door: Anneke van de Vrede

Moorden met kunstzinnige aankondiging

[Recensie]De Graffitimoorden speelt zich af in Brussel en omliggende gemeenten, en begint met de ontdekking van een graffititekening op een flatgebouw. Deze tekening stelt een verminkt lijk voor. Kort daarop wordt er een echt lijk gevonden in een verlaten loods aan de rand van de stad, dat opmerkelijke gelijkenis vertoont met de graffititekening. 

Assistente, secretaresse, boekhoudster

De graffitimoorden is het tweede boek van W.A. Dehairs. Het bestaat uit drie delen: Door de duisternis, En de lange nacht, en Naar de dageraad. Deze benamingen geven goed weer hoe het verhaal zich ontwikkelt.

De hoofdpersoon is Keller Brik, een ex-politieagent die na zijn carrière bij de politie een detectivebureau is begonnen. Bij het detectivewerk wordt hij – gelukkig – geholpen door Gwen, zijn flamboyante assistente, secretaresse, boekhoudster, en “waarschijnlijk nog een klein dozijn andere dingen waarvoor hij niet meteen een naam heeft”. 

Verdwenen topambtenaar

Dit lijk in de loods is het lichaam van een recentelijk verdwenen topambtenaar. Zijn weduwe, Lisa, had na de verdwijning de hulp van Keller Brik ingeroepen om haar man op te sporen. Ook nu hij niet meer blijkt te leven, wil ze graag dat Keller op onderzoek uitgaat om de moordenaar te vinden.

Kookboeken Nieuws

Oude liefde

Deze Lisa is geen onbekende voor Keller: zij is zijn eerste liefde. Nu, zo’n twintig jaar na hun relatie, is ze nog even aantrekkelijk als toen, en wat vrouwen betreft is Keller nou eenmaal “niet het type man dat van zijn fouten leert; veel liever maakt hij dezelfde fout nog eens. En dan nog eens”. Keller neemt de opdracht aan.

Race tegen de klok

Dan wordt een tweede graffititekening gevonden, en een dag later een tweede lijk. Al snel daarna ook een derde tekening met bijbehorend lijk. De tekeningen zijn allemaal van de hand van dezelfde graffitikunstenaar, maar wie is de moordenaar? Heeft de beruchte misdaadfamilie Mihajlovic er iets mee te maken? Gaat het om drugs? Macht? Geld? En zit er echt een mol bij de politie? De zoektocht naar de dader wordt een race tegen de klok.

Vlaamse tongval

W.A. Dehairs is een Belgische schrijver. Dat is te merken aan zijn schrijfstijl, die typisch Vlaamse zinsneden bevat. Zo zit de hoofdpersoon regelmatig “op café”, en heeft hij naast zijn detectivebureau een bijbaan bij datzelfde café als “buitenwipper”. Dat klinkt toch veel leuker dan uitsmijter?

De zoektocht van Keller wordt afgewisseld met flash-backs naar een gebeurtenis vijf jaar geleden, toen hij nog bij de politie zat, en cursief gedrukte hoofdstukjes, herinneringen die in de ik-vorm zijn geschreven. Wie die ik-persoon is, blijft tot op het laatst een raadsel. De ontknoping is verrassend, niet eens zozeer door wie de dader blijkt te zijn, maar wel door zijn drijfveren. 

De Graffitimoorden is een vlot geschreven en spannend boek. Door de korte hoofdstukken met veel dialogen heeft het verhaal vaart. De 224 bladzijden, die het boek telt, vliegen om. Hopelijk laat W.A. Dehairs Keller en Gwen nog veel zaken oplossen.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles