"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De grote Bach atlas

Donderdag, 30 juli, 2020

Geschreven door: Govert Jan Bach
Artikel door: Rita Pontororing

Reisgids voor iedere Bachliefhebber

[Recensie] Wat een originele invalshoek, een Bach atlas. Immers een atlas bevat geografische kaarten, met veelal foto’s, kaarten en afbeeldingen. Dat wordt in De grote Bach atlas ingezet om het leven van Bach te vertellen. Er zijn al veel boeken geschreven over Bach maar dit boek laat ons door zijn opzet op een toegankelijke manier kennis maken met Bach.

In De grote Bach atlas schetst Govert Jan Bach een beeld van de steden waar Bach heeft gewoond/gewerkt. Zoals in een traditionele atlas is topografie waar het omdraait. In dit boek lijkt het ook om topografie te draaien, elk hoofdstuk is een stad. Niets is minder waar. De volgorde van de steden dus ook de inhoudsopgave wordt bepaald door de tijdlijn. De tijdlijn van Bach.

Deze tijdlijn is terug te vinden in de inhoudsopgave. De tijdlijn waarmee het boek begint, toont gelijk in welke tijd we Bach moeten positioneren. Ongeveer weet je dat misschien wel maar het is handig om dit in dit ‘Bachboek’ terug te vinden. In die tijdlijn zien we de ontwikkeling die Bach heeft doorgemaakt.

Tijdens het meereizen langs al die steden zien we ook allerlei bezienswaardigheden voorbij gaan. Het lijkt soms een reisgids. Ook weer een creatieve invalshoek. Wie zich meer wil verdiepen in het leven van Bach, neem dit boek in de hand en volg de weg die Bach heeft afgelegd.

Dans Magazine

Een weg die hij ook voor grote delen te voet heeft afgelegd. Het toont aan dat Bach niet altijd het geld had om voor vervoer te zorgen. Hij komt niet uit een welgestelde familie, dus hij moest zorgen dat hij in zijn levensonderhoud kon voorzien en dat hij eveneens zelf zijn studie moest bekostigen. Zijn muzikale talent probeerde hij daarvoor in te zetten.

Zo werd hij om zijn deskundigheid op het gebied van kerkorgels, regelmatig gevraagd om pas gebouwde kerkorgels te keuren. Ook als organist slaagde hij er in om aan het werk te komen.

Door zijn talent en doorzettingsvermogen slaagt hij er in om zich op te werken. Tussen de steden was er veel rivaliteit om hem aan hun stad te binden. Steden bieden tegen elkaar op. De stad Halle vraagt hem om de functie van de organist over te nemen. Maar de stad Weimar wil hem niet laten gaan en biedt hem meer geld.

Behalve de informatie over Bach krijgt de lezer veel informatie over hoe de wereld eruit zag ten tijde van Bach. De vele illustraties van Yolanda Huntelaar tonen beelden uit die tijd. Daarnaast zijn er ook afbeeldingen van brieven, kaarten, handgeschreven teksten van Bach. Dit maakt het boek een interessant naslagwerk. 

Bovendien bevat het boek leuke informatie met een link naar Nederland. De auteur Bach vertelt dat de Mattheuspassion het meest uitgevoerd wordt in Nederland. Sinds 1899 elk jaar in het Concertgebouw. En niet te vergeten de uitvoering in de Grote Kerk in Naarden.

Een aanrader  voor wie op een toegankelijke wijze kennis wil maken met Bach. Maar eveneens een aanrader voor een Bachliefhebber. Een verduidelijkend boek voor beginners en een verdiepingsboek voor gevorderde Bachkenners. Veel informatie maar op een prettige manier te lezen.

En hoe leuk zou het zijn om met De grote Bach atlas in de hand te reizen door al die steden die hij bezocht heeft. En tijdens de tocht te luisteren naar de luistersuggesties die via Spotify worden gegeven.  Bij elk hoofdstuk, dus bij elke stad staan een of meerdere muzieksuggesties vermeld. De lijst is beschikbaar op Spotify met als titel “Muzieklijst De Grote Bach Atlas.”

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles