Zaterdag, 15 februari, 2020

Geschreven door: Schoenwald, Sophie
Jakobs, Günther,
Artikel door: Pontororing, Rita

De grote verkleedpartij

Ra, ra, wie ben ik?

[Recensie] Dieren die zich verkleden en een verkleedpartij hebben georganiseerd. Dat kan niet anders dan een ontzettend grappig boek zijn. De grote verkleedpartij gaat net als zijn voorganger De grote tandenpoetsdag. over dieren in een dierentuin.

Dierentuindirecteur Diederik en egel Egbert genieten van hun zondags ontbijtje. We zien ze lekker ontspannen aan de ontbijttafel zitten. Een verdienste van illustrator Günther Saks.

Tot….”Wat is dat?” Verbaasd spitsen ze hun oren. Ze horen opeens allerlei geluiden. Egel Egbert adviseert meneer de directeur om gewoon niet op dat lawaai te letten. Egel houdt alles graag kalm en overzichtelijk. Maar directeur Diederik vindt dat hij poolshoogte moet nemen.

Vanaf dat moment, de cover natuurlijk inbegrepen heeft de illustrator de verklede dieren prachtig uitgebeeld. De dieren hebben zich op een hele originele en grappige wijze verkleed. De tekst geeft een aanwijzing welk dier zich op welke manier verkleed heeft. Het zit ‘m in de naam. “Raad maar wie we zijn”, tettert een groot grijs wezen.

Scènes

Nou dat is duidelijk niet naar de zin van directeur Diederik. Als de dierentuin opengaat moet er vanzelfsprekend niet zo’n chaos zijn. Want dat het een chaos is, dat vindt hij echt. Maar hij wil het niet zelf oplossen. Egel moet dat doen want hij ervaart dit grote dier waar ze nu voor staan als heel merkwaardig.

Ze gaan toch maar samen op pad om verder te kijken wat ze nog meer tegenkomen. Telkens zien ze een ander “verkleed” dier en directeur Diederik en Egel mogen raden welk dier zij zien en moeten ook benoemen hoe het dier zich verkleed heeft. Meneer de directeur krijgt er plezier in, evenals natuurlijk Egel.

Het wordt een vrolijke puzzeltocht waarbij de lezertjes van dit boek zeker gaan mee raden. De illustraties zijn heel duidelijk, kleurig en vooral grappig. Er valt heel wat af te lachen. En de naam die elk dier voor zich zelf bedacht heeft, is een puzzel op zich. Ook heel leuk om er achter te komen wie er achter de namen schuilt.

Iedere keer de bladzijde omslaan om verwachtingsvol te kijken hoe het volgende dier zich heeft verkleed, brengt een tikkeltje spanning met zich mee. En dan de ontlading, in lachen uitbarsten bij het zien wie zich nu verschuilt in het “verkleedpak.”

Auteur Sophie Schoenwald heeft een slot bedacht dat wordt afgesloten met een compliment, een onverwacht compliment. Aan wie? Tja. Raden maar, beter is om het boek te lezen, plaatjes te bekijken, mee te raden en te lachen om die vrolijke verkleedpartij. En wat ook leuk is, napraten over dit boek! Zelf combinaties verzinnen, zelf nieuwe dierennamen bedenken.

Op de site van Lemniscaat is een gratis leesfragment  te downloaden

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles