Zaterdag, 16 november, 2019

Geschreven door: Sprundel, Cathinca van
Artikel door: Brummelhuis, Bianca

De held van Anwyn

Novelle gebaseerd op een Welshe mythe

[Recensie] De jonge prins Pwyll weet dat hij in de problemen zit als hij per ongeluk Arawn, koning van de Andere Wereld, beledigt. Om zijn eer en zichzelf te redden, neemt hij Arawns gedaante aan en reist hij naar het magische hof van Anwyn. Daar moet hij de gevaarlijke Hafgan verslaan. Doen alsof je een oeroude, onsterfelijke koning bent, is alleen makkelijker gezegd dan gedaan…

De onsterfelijke Rhiannon wil maar een ding: ontsnappen aan haar verloofde. Daarom sluit ze een overeenkomst met Pwyll. Zij helpt hem, als hij haar meeneemt naar de mensenwereld. Wanneer duistere krachten zich rondom Anwyn verzamelen, moeten ze beiden boven zichzelf uitstijgen… of alles verliezen.

Ik vond dit echt een leuk verhaal om te lezen. Pwyll en Rhiannon zijn heel fijne hoofdpersonen. Ze hebben beiden echt karakter. De manier waarop ze met elkaar omgingen en de no–nonsense houding van Rhiannon lieten me regelmatig lachen. Ook de bijpersonages vond ik interessant.

Er zit sowieso erg fijne humor in het boek. Pwyll die worstelt met de gedaante van Arawn en met situaties waarin hij de juiste kennis niet heeft, levert leuke momenten op. De bibliotheek die zelf wel even bepaalt welke boeken je zou moeten lezen vond ik ook erg grappig.

Pf

Ook gebeuren er de nodige spannende dingen in het boek. Het verslaan van Hafgan is nog maar het begin, er blijkt nog veel meer aan de hand te zijn. Dit maakte dat het boek me steeds bleef aantrekken.

Het nadeel van de keuze voor een novelle is dat de gebeurtenissen elkaar heel snel opvolgen. Er zijn weinig rustmomenten en soms voelde de hoge snelheid een beetje vreemd. Maar een beknopt verhaal heeft ook wel zijn charme. Het verhaal wordt in ieder geval wel goed afgerond.

Ik vond dit een verrassend verhaal. Er gebeurden soms dingen waar ik zelf niet gauw aan gedacht zou hebben. Ik heb dan ook genoten van het lezen van dit verhaal.


Eerder verschenen op Drukinkt