"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De jongen en de papegaaiduiker

Zaterdag, 8 januari, 2022

Geschreven door: Michael Morpurgo, Benji Davies
Artikel door: Sanne de Jong

Voor jong en oud een prachtig verhaal

[Recensie] Meesterverteller Michael Morpurgo bewijst wederom dat verhalen vertellen een van zijn sterkste kanten is. Met De jongen en de papegaaiduiker vertelt hij een tijdloos verhaal over opgroeien, eenzaamheid en vastberadenheid. Een prachtig voorleesboek voor jong en oud!

In De jongen en de papegaaiduiker loopt een schip vast op de rotsen voor Papegaaiduikerseiland. Vuurtorenwachter Benjamin Postlewaith ziet het schip zinken, pakt zijn rubberboot en redt die nacht dertig mannen, vrouwen en kinderen. Onder deze schipbreukelingen bevindt zich Allen Williams en zijn moeder. Het verhaal neemt je mee door het leven van Allen en hoe hij de Papegaaiduikerman nooit zal vergeten.

Michael Morpurgo is een bekende Engelse auteur. Hij schreef meer dan 150 boeken, waarvan zijn bekendste boek waarschijnlijk wel War Horse is. Dit boek werd verfilmd door Steven Spielberg en er werd een musical van gemaakt. Die musical was fantastisch, waardoor mijn nieuwsgierigheid werd gewekt naar andere verhalen van Michael Morpurgo.

De illustrator van dit boek is Benji Davies. Hij illustreert boeken voor auteurs, maar maakt ook zelf prentenboeken, waaronder Donderkopje. In 2017 was De kleine walvis zelfs Prentenboek van het Jaar.

Boekenkrant

De jongen en de papegaaiduiker lijkt op het eerste gezicht een simpel verhaal, maar er is een heel leven in verwerkt en zo veel verschillende elementen, zoals eenzaamheid, opgroeien, school, oorlog en natuurlijk de papegaaiduikers. Dit is heel mooi uitgewerkt. Het hoofdpersonage Allen blijft zijn hele leven positief, wat ontzettend knap is als je je als lezer bedenkt hoeveel heftige dingen en ellende hij mee maakt. Het einde valt heel mooi samen met het begin van dit boek, waardoor het aanvoelt als een zeer compleet boek. Er had nog wel wat uitgebreider verteld kunnen worden over de gebeurtenissen van het leven van Allen. Maar om het boek geschikt te houden als voorleesboek, zijn de gemaakte keuzes wel goed te begrijpen.

De illustraties vormen echt een aanvulling op het verhaal, zoals illustraties dat ook horen te doen. Het beeld vertelt in combinatie met de tekst het verhaal. Met name de illustraties waarin de landschappen en de dieren terug te zien zijn, zijn prachtig. De tekeningen zijn ware schilderijen op zichzelf.

De combinatie van de mooie illustraties en het tijdloze verhaal maakt De jongen en de papegaaiduiker tot een ideaal voorleesboek of een boek dat kinderen wellicht voor het eerst zelf kunnen lezen. Op bijna elke pagina is een illustratie terug te vinden en de illustraties en de tekst zijn van redelijke grootte.

Nog een paar bijzonderheden aan dit boek: op het einde vind je een aantal weetjes over de papegaaiduikers, waardoor het boek ook zeker een educatief element heeft. Daarnaast is dit verhaal opgedragen aan Allen Williams Lane, de oprichter van de Engelse uitgeverij Penguin Books. Hij was de echte Papegaaiduikerman, maar ook ‘de man’ van veel andere vogels, zoals de pelikaan en de pinguïn.

Dit verhaal zorgt ervoor dat je zelf naar de Scilly-eilanden toe wil en de papegaaiduikers met eigen ogen wil zien, zodat je het gevoel van dit verhaal in het echt kan beleven. De papegaaiduikers lijken mij prachtige vogels en daar heeft dit boek voor gezorgd.

— 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur:

Het sneeuwvlokje

Dit ga je niet geloven

Donderkopje