Zaterdag, 26 december, 2020

Geschreven door: Corr, Christopher
Artikel door: Alem, Katelijne van

De kleine spar

“Ieder moment is kostbaar” 

De auteur en illustrator

[Recensie] Christopher Corr is dankzij zijn talrijke boeken een internationaal bekend auteur en illustrator. Zijn werk valt op door zijn levendige, gevulde, bonte stijl. Hij leeft in Londen en studeerde aan de Royal College of Art. Hij werkt als kunstenaar en als tutor aan de Goldsmiths University. Een uitspraak die veel zegt over zijn werk: Ik hou van kleur en ik gebruik het zo krachtig als ik kan.

Verhaal 

Diep in het bos leefde een kleine spar die er naar verlangde de wereld te zien.
Als de boom met Kerstmis naar de stad wordt gebracht, lijkt het alsof al zijn dromen waarheid worden.
Maar wat gebeurt er daarna?
Ontdek het zelf in deze prachtig geĂŻllustreerde navertelling van het feestelijke sprookje van Hans Christian Andersen.

Geschiedenis Magazine

Naar een sprookje van Hans Christian Andersen

Kerst

Dit boek laat je op een andere manier naar je kerstboom kijken. Hebben jullie er thuis eentje en mag je die ook mooi versieren? Wat doe je met je boom na de kerst? Misschien hebben jullie wel een plekje in de tuin waar je de kerstboom kunt bewaren, om hem na een jaar weer naar binnen te halen en klaar te maken voor kerst!

Boom

De kleine spar staat in het bos, omringd door allemaal bomen. Heb jij weleens sparren gezien in het bos? Je zou op ontdekkingstocht kunnen gaan in het bos, en een mooi boompje in het bos kunnen versieren met besjes/takjes en dennenappels bijvoorbeeld! Vind je de grote of juist de kleine bomen mooi? De spar kijkt op tegen de grote  bomen die bijvoorbeeld allemaal gekapt worden om er sterke blokhutten of boten van te maken, maar is dat waar hij uiteindelijk werkelijk op aan het wachten is?

Vormgeving  

De kaft vind ik erg sfeervol, de figuren zijn erop gestanst, waardoor het een mooi effect met zich meebrengt. Wanneer je het boek openslaat en de schutbladen ziet, voelt het magisch. Allerlei dieren en boompjes zijn te zien in en opgebouwd vanuit een paar basiskleuren: groen, geel, paars, oranje en roze. Een perfecte combinatie.

Het verhaal wordt erg mooi verteld, en zal de jonge lezers op een andere manier naar kerstbomen laten kijken. Fijn om op deze mooie manier aan de natuur te denken, en om de pracht te zien van al het moois om je heen zonder steeds te hopen op wat anders. Dit verhaal is erg mooi om voor te lezen, maar zeker ook geschikt om vanaf een jaar of 8 zelf te gaan lezen. Zelfs voor volwassenen een prachtig verhaal!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles