Zaterdag, 23 januari, 2021

Geschreven door: Kamphuis, Martine
Artikel door: By, Roelant De

De kliniek

Gevaar komt van alle kanten, zelfs thuis

[Recensie] De nieuwe thriller van Martine Kamphuis,聽De Kliniek, begint met een proloog. Daarin beschrijft ze onder meer een overpeinzing van haar hoofdpersoon. “Door een droeve combinatie van aanleg en ervaringen zijn ze onderdeel geworden van een vicieuze cirkel van geweld. Die moet doorbroken worden, wij moeten ze daarbij helpen. De tekst klinkt nog steeds goed. Ik geloof er alleen geen barst meer van.”

De toon is meteen gezet. De hoofdpersoon is Sanne, een pas afgestudeerd arts die gaat solliciteren bij een TBS-kliniek. Ze woont samen met Brandon, maar die relatie lijkt niet helemaal soepel te lopen. Hij mopperde al toen ze voor haar stage ver weg moest, laat staan zijn reactie als ze een baan neemt waarvoor moet overnachten. 

Bij haar sollicitatie krijgt ze al z贸 snel een positief antwoord dat ze het gevoel heeft dat ze de enige sollicitante is. Bij de inwerktijd leert ze haar collega鈥檚 kennen. Ze ervaart dat er behalve ingewikkelde pati毛nten ook gecompliceerde collega鈥檚 zijn. Onder de medewerkers zijn mensen die houden van de macht die je in zo鈥檔 gesloten instituut over de pati毛nten hebt. De groepstherapie is behoorlijk vrouwonvriendelijk, maar dat niemand daar iets over durft te zeggen.

Wanneer Sanne zich bedreigd voelt in haar kantoor voor gevaar op de gang, blijkt dat de deuren niet van binnenuit afgesloten kunnen worden 鈥渙mdat sloten gijzelingen vergemakkelijken鈥. Wanneer het hoofd van de kliniek ernstig gewond raakt en in coma ligt, begint de puzzel wie dat gedaan zou kunnen hebben.

Foodlog

Tegelijkertijd met dit spannende verhaal strooit Kamphuis met zinnen die je tot nadenken stemmen.聽

鈥淪chaamte is van alle emoties de meest verraderlijke. Het raakt aan onzekerheden diep van binnen, aan een gevoel niet goed genoeg te zijn.鈥澛

De coronacrisis heeft ze fijntjes in het verhaal verwerkt. Zo verzucht Sanne dat ze blij is om van dat handen schudden af te zijn, omdat je nooit weet wat voor bacteri毛n en andere viezigheid daar allemaal aan kan zitten. Ook heeft ze in de groepsgesprekken de anderhalve meter afstandsregel verwerkt. 

Martine Kamphuis heeft met聽De Kliniek聽een fijn boek geschreven, bomvol mensen die niet te vertrouwen zijn, gesitueerd in een slangenkuil waar het gevaar van alle kanten op je afkomt. Wanneer het dan niet alleen op het werk, maar ook thuis bijzonder onveilig wordt voor de hoofdpersoon, neemt de spanning toe.

Eerder verschenen opPerfecte Buren