Donderdag, 16 februari, 2017

Geschreven door: Goedings, Truusje
Artikel door: Netten, Djoeke van

De kunst van het kleuren

Afsetters en meester-afsetters

[Signalering] ‘Afzetten’ heeft tegenwoordig een ongunstige betekenis, maar in de vroegmoderne tijd was het afzetten, of inkleuren, van drukwerk een eerzaam beroep. Bij de recente mooie tentoonstelling bij de Bijzondere Collecties van de Amsterdamse Universiteitsbibliotheek schreef kunsthistorica Truusje Goedings een publieksboek over dit onderwerp.

De meeste afzetters zijn anoniem gebleven; hierdoor, én omdat ze als ambachtslieden als minder dan schilders werden en worden gezien, zijn zij nog nauwelijks onderwerp van kunsthistorisch onderzoek geweest. Dirck Jansz van Santen ondertekende zijn werk evenmin, maar uit andere bronnen is zijn naam toch bekend. De kwaliteit van zijn vele werk, prachtig ingekleurde nieuwsprenten en atlassen, maakt dat hij een hoofdrol krijgt in Goedings’ boek.

De kunst van het kleuren kent amper een conclusie en pretendeert ook geen nieuwe grote inzichten over de Gouden Eeuw op te leveren. Bovendien hebben andere deskundigen beweerd dat er inhoudelijk nog wel wat slordige fouten in Goedings’ werk staan. Maar voor de geïnteresseerde leek is het een prettige introductie en voor iedereen een esthetisch feestje. De vele vaak paginagrote afbeeldingen in stralende kleuren maken dit zelfs voor wie niet kan lezen tot een prachtig boek.

Technisch Weekblad

Eerder verschenen in Geschiedenis Magazine