Zaterdag, 29 mei, 2021

Geschreven door: Brokers, Wendy
Artikel door: Zuijderduijn, Joost

De laatste halte

Er is een terroristische aanslag op meerdere plekken in Londen, waaronder de metrohalte waar Jonas, LoĆÆs, Naima en Ralph zijnā€¦

[Recensie] Tijdens een werkweek naar Londen komen Jonas, LoĆÆs, Naima en Ralph bij elkaar in een groepje om opdrachten te maken. LoĆÆs heeft een oogje op Jonas, maar hij heeft zichzelf voorgenomen om afstand te nemen. Ralph en Naima kennen elkaar wel al van school, maar hebben elkaar nog niet echt goed leren kennen. Tijdens hun werkweek in Londen worden de vier leerlingen goede vrienden van elkaar. Wanneer ze wachten op de metro gebeurt er alleen iets verschrikkelijks. Er is een terroristische aanslag op meerdere plekken in Londen, waaronder de metrohalte waar Jonas, LoĆÆs, Naima en Ralph zijnā€¦

Best of YA is een sterspeler in het uitgeven van boeken van geweldige internationale auteurs, maar ze weten ook de pareltjes in Nederland op te zoeken. Zo brachten ze De laatste halte uit, een boek van Wendy Brokers, die voor het eerst een YA-boek schreef. Dit boek heeft flink wat heftige onderwerpen en ik was erg geĆÆntrigeerd door de synopsis, waardoor ik het boek graag een kans gaf. Ik ben blij dat ik dat heb gedaan, want De laatste halte is een sterk en belangrijk verhaal dat ik je zeker aanraad.

Het verhaal begint met een spannende proloog waardoor je al meteen het sfeertje merkt van dit boek. De laatste halte is een boek dat je niet voor tussendoor leest, maar juist een boek dat je volledig weet te grijpen. Dit boek is door de terroristische aanslag erg spannend, maar daarbij ook akelig. De situatie waarin de leerlingen zich bevinden is ronduit afschuwelijk en is een werkelijke nachtmerrie. Je voelt ook het beklemmende gevoel, iets wat Wendy heel goed weet over te brengen. Ikzelf ken Londen vrij goed, waardoor ik me ook alles goed kon voorstellen. Ook het hele sfeertje van de werkweek was herkenbaar (hoewel ik toen naar Parijs ging), maar het was inderdaad hoe het eraan toe ging in de bus richting de bestemming.

De personages waren heel tastbaar. Elk van de vier jongeren heeft een achtergrondverhaal en bepaalde geheimen die ze voor de rest verbergen, maar langzaam openen ze zichzelf naar elkaar toe. Hun ontluikende vriendschap en het vertrouwen in elkaar groeit ontzettend snel, maar dat past juist bij dit verhaal. Ze hebben allemaal wat heftigs meegemaakt en beleven weer wat heftigs, maar dan met elkaar. Hun steun bij elkaar en hun groei is erg indrukwekkend. Het is ook niet dat ik een favoriet personage had, want elk van de vier heeft een eigen vertelstem en leerde ik graag beter kennen. De jongeren waren op sommige punten wel iets te welbespraakt en gedroegen zich vrij volwassen, maar ik vond dit niet storend.

ScĆØnes

Dit boek is rauw, realistisch, pijnlijk en aangrijpend. Het laat ook goed zien dat terroristen niet van nature zo gewelddadig zijn, maar dat er ook een verhaal achter zit. Je merkt wat een terroristische aanslag wel niet met mensen kan doen en wat voor impact het kan hebben op iemands leven. Dit is een verhaal waar overduidelijk goed over is nagedacht en ik ben zeer onder de indruk van het YA-schrijftalent in Nederland. Deze werkweek in Londen is een verhaal dat je zeker bijblijft, aangezien het veel spanning bevat en personages die meer inhoud bevatten dan je denkt.

Eerder verschenen op Nerdy geeky fanboy