"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De laatste oorlog

Vrijdag, 3 februari, 2017

Geschreven door: Daan Heerma van Voss
Artikel door: Maarten Reijnders

Goed na de oorlog

[Recensie] Wat zou je doen in een oorlog? In het verzet gaan? Vluchtelingen helpen onderduiken? Heldendaden verrichten? Het zijn van die vragen waarover je met een goed glas cognac eindeloos kunt filosoferen, maar waarop antwoord geven voor de gemiddelde Nederlander van na de Tweede Wereldoorlog tamelijk lastig is. In vredestijd is het nu eenmaal moeilijk te voorspellen hoe je je tijdens een oorlog zult gedragen.

De hoofdpersoon van de roman De laatste oorlog, Abel Kaplan, heeft er iets op gevonden. In het kampdagboek van de vader van zijn vriendin Judith vindt hij tal van parallellen met het heden. De conclusie is voor Abel onvermijdelijk: het is weer oorlog. Oorlog met de nieuwe geliefde van zijn ex, die ook nog eens de directeur is van de islamitische school waar hij zijn dagen slijt. Oorlog met een stel pestkoppen die een brugklasser mishandelen waarover Abel zich ontfermt. En oorlog van de Nederlandse overheid tegen een groep Roma waarop hij toevallig stuit tijdens een dronken autorit door Amsterdam.

De ontdekking van de Roma inspireert Abel tot een ‘heldendaad’: hij besluit een jonge Rom te ontvoeren en hem thuis een onderduikplaats te geven. Het is hier dat schrijver Daan Heerma van Voss Abels verheven idealen het meeste laat botsen met de praktijk. Het blijkt niet mee te vallen om opeens een nieuwe bewoner in huis te nemen. Zeker als blijkt dat de onderduiker minder dankbaar is dan gehoopt en de jongen zich veel meer hecht aan Abels vriendin Judith dan aan hem.

Daan Heerma van Voss slaagt erin tal van actuele kwesties op ingenieuze wijze met elkaar te verknopen: van de Amsterdamse vluchtelingenkerk en de discriminatie van Roma tot islamitisch onderwijs en wetenschapsfraude. Dat levert een vlot geschreven, vermakelijke roman op met op de achtergrond voortdurend de vraag: is de Tweede Wereldoorlog nu nog steeds ons grote morele ijkpunt?

Boekenkrant

Ook verschenen in Wordt Vervolgd

Boeken van deze Auteur: