Zaterdag, 28 november, 2020

Geschreven door: Barones van Verschuer, Nathalie
Artikel door: Bijlsma, Marlene

De landgoedkeuken

Recepten en geschiedenis van de Heerlijkheid MariĆ«nwaerdt 

[Recensie] Wie droomt er stiekem niet van wonen op een eeuwenoud landgoed met historische moestuin en oude boomgaard. Voor Nathalie Barones van Verschueren is dit werkelijkheid. Samen met haar man woont zij op Heerlijkheid Mariƫnwaerdt dat al vele generaties in familiebezit is. Vorige week verscheen De landgoedkeuken tijdens de Landgoedfair op Mariƫnwaerdt.

Al jaren produceert het familielandgoed producten van eigen land zoals jams, chutneys, sappen, sauzen maar ook granola en appeltaart. Die producten kun je kopen in winkel/restaurant de Landgoedkeuken in Utrecht, maar ook via de webshop.
En nu geeft Nathalie Barones van Verschuer de familierecepten prijs in De landgoedkeuken. Net als in vroeger tijden toen adellijke dames kookschriften opstelden voor hun personeel, maar dan nu voor ons om zelf thuis mee aan de slag te gaan.

Gelukkig is het absoluut geen ouderwets kookboek. Dat bewijzen recepten als tempura van zeebaars, tajine van lam en empanadaā€™s wel. Wat alle gerechten met elkaar gemeen hebben is een link met het landgoed. Of het nu kaas uit de kaasmakerij is, het biologisch fruit uit de hoogstamboomgaard, vlees van de Lakenvelder-koeien of de jacht. Altijd is minstens Ć©Ć©n ingrediĆ«nt afkomstig van MariĆ«nwaerdt. Kookboek De landgoedkeuken is dan ook ingedeeld naar activiteiten en oogst van het landgoed.

Het is een mooi en helder vormgegeven kookboek met prachtige sfeerfotoā€™s van het landgoed en de gerechten. Door de introā€™s bij verschillende hoofdstukken leer je meer over de lange geschiedenis van MariĆ«nwaerdt. Zo was het in de 12e eeuw een norbertijner abdij.
De recepten zelf variƫren in moeilijkheid van relatief simpele Lakenvelder-stooflappen curry tot meer restaurantwaardige gerechten als ceviche van zeebaars met gefermenteerde venkel en biet.

C2W

Lees de recepten wel eerst goed door want voor bijvoorbeeld bovengenoemde ceviche moet de venkel eerst 5-7 dagen fermenteren voor je aan de slag kunt. Zo zijn er meer potentiĆ«le valkuilen. De koekjes die mijn dochter maakte bezorgden haar lichte paniek. De 30 stuks koekjes bleken er namelijk 60 te worden (1200 gram ingrediĆ«nten en balletjes van 20 gram leveren er echt 60 en geen 30 op). We hebben het opgelost door grotere koeken te maken zodat het nog op twee bakplaten paste. Overigens heerlijk die haverkoekjes met cranberryā€™s en rozijnen. Bij de gebraiseerde runderwangetjes met aardappel/koolkroketjes is de bereiding van alle onderdelen goed beschreven maar het komt uiteindelijk niet samen op Ć©Ć©n bord. Soms komen extra benodigdheden in de lijst met ingrediĆ«nten voor (ijsmachine) maar soms ook niet (peulvruchten voor blind bakken).

De quiche met Lakenvelder-gehakt, maĆÆs en bonen komt zeker een keer op het menu te staan. Al zullen wij hem maken met Hereford-gehakt van de boer hier een dorp verderop. En de geitenkaaskroketjes op waterkerssalade is ook niet te versmaden. Net als het rozemarijnijs dat ik zeker een keer wil proeven. Ach, het wordt nog lastig kiezen uit De landgoedkeuken.

Kortom een mooi en sfeervol kookboek met lekkere recepten die je wel even goed moet doorlezen voor je begint.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl