Zaterdag, 13 juli, 2019

Geschreven door: Dziuback, Emilia
Artikel door: Alem, Katelijne van

De lange reis

Pluis gaf kopjes tegen Sannes benen

De auteur

Martin Widmark woont in Zweden en zijn boeken worden al meer dan tien jaar door een kinderjury bekroond. Ook worden zijn boeken daar het meest geleend in de bibliotheken. Zijn werken werden vertaald in meer dan 35 landen. Eerst werkte hij als leraar op de middelbare school en gaf hij Zweeds aan immigranten, inmiddels is hij fulltime schrijver.

De illustrator

Emilia Dziuback woont in Polen. Ze studeerde af aan de Academy of Fine Arts. Ze illustreerde al heel veel kinderboeken en debuteerde in 2011 met een kookboek voor kinderen. In heel Polen exposeert ze haar werk in galeries. Haar werk is in meerdere landen gepubliceerd.

ScĆØnes

Verhaal

Lucas en Sanne wonen allebei aan hun eigen kant van de zee. Op een avond blaast de beste vriend van Lucas, zijn oude hond Rufus, zijn laatste adem uit. Lucas vindt dit zo erg dat hij daarna niets meer kan, ook niet meer goed eten en drinken. De kat Pluis neemt Sanne mee op een lange reis, ze beginnen met een tocht over het strand. Onderweg beleven ze van alles, maar gaat het met Lucas steeds slechter. Uiteindelijk komt Sanne samen met Pluis aan bij Lucas, hoe zal het met hem gaanā€¦

Reizen maken

In dit boek maken Sanne en Pluis een lange reis. Met je kind(eren) zou je het kunnen hebben over reizen maken. Waar zou je heen willen reizen en hoe kun je erheen reizen? Wat kom je onderweg allemaal tegen? En waar ga je eten en drinken? Sanne uit het boek heeft geen geld en moet tussendoor ook aan eten en drinken komen.

Huisdieren

Daarnaast leent het boek zich voor om te praten over huisdieren. Heb je zelf een huisdier, al lang of kort? Is je huisdier nog jong of al oud? En zijn er kinderen waarvan er een huisdier is doodgegaan? Wat doe je allemaal samen met je huisdier? Allemaal vragen waar je over kunt praten en over zou kunnen tekenen.

Vormgeving

De illustraties zijn prachtig. Het verhaal schakelt steeds tussen Sanne en Lucas en is goed mee te beleven. De tekeningen zijn paginavullend en bevatten hele mooie details en kleuren. De soms pittige themaā€™s worden mooi uitgewerkt en raken je. Het verhaal is wel geschreven voor wat oudere kinderen, kan voorgelezen worden vanaf een jaar of 6.

ā€”

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles