Zaterdag, 24 augustus, 2019

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Groot, Denise de

De magische pas

“Ik ben goed zoals ik ben”

[Recensie] Ben je weleens bang in het donker? Bang om als laatste gekozen te worden met gym? Heb je weleens het gevoel dat niemand je begrijpt? Dan is het boek De magische pas geschreven door Astrid Waernes zeker iets voor jou. In dit boek worden niet alleen jouw gevoelens erkend, maar er wordt ook een oplossing geboden.

Kinderen hebben dagelijks te maken met angsten. Dit is niet erg, het hoort bij het opgroeien. Bang zijn in het donker, bang zijn om fouten te maken, bang zijn dat je ouders gaan scheiden. Elk kind is weleens ergens bang voor. Het wordt een probleem op het moment dat het kind door zijn angst niet meer kan functioneren. Volwassenen herkennen deze angsten soms niet en het kind durft het niet bespreekbaar te maken.

De magische pas is geschreven voor zowel kinderen als verzorgers. In het boek krijg je bijvoorbeeld te maken met Iwan die zich te dom voelt tijdens de rekenles, en met Sara die zich onzichtbaar voelt. Ze schamen zich voor hun angsten waardoor ze wangedrag gaan vertonen. De ouders reageren meestal met boosheid, iets wat te begrijpen valt.

Dit verhaal laat zien hoe Iwan en Sara en de andere kinderen leren hoe ze met hun emoties om moeten gaan. Het gaat vooral over omdenken en luisteren naar je innerlijke stem. Aangezien dit best abstracte begrippen zijn voor kinderen is de magische pas bedacht. Een pasje waarop je positieve gedachten kunt ‘downloaden’, zodat ze altijd bij je zijn als je ze nodig hebt.

Wandelmagazine

Een mooi boek, dat kinderen goed kan helpen. Wel denk ik dat kinderen dit boek moeten lezen met een volwassene, om de boodschap goed te begrijpen. Zoals eerder benoemd maakt dit boek gebruik van abstracte beelden, dit is voor een kind lastig te volgen.

Naast de mooie boodschappen in dit boek zijn er ook mooie illustraties. Na elk hoofdstuk staat er een mandala die de kinderen kunnen inkleuren, voorzien van een mooie levensles

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles