"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De man die Schiedam veranderde

Woensdag, 25 december, 2019

Geschreven door: Hans van der Sloot
Artikel door: Henk Slechte

Het bewogen leven van M.C.M. de Groot

[Signalering] Het grote voorbeeld van de Schiedammer commissionair in spiritus en moutwijn M.C.M. de Groot (1860-1935) was de Britse historicus Arnold Toynbee. Die moedigde de arbeiders aan vakbonden en coöperaties te stichten en was actief in hun culturele verheffing. De Groot was als progressief liberaal lid van de Schiedamse gemeenteraad. Hij was onderdeel van een sociaal en intellectueel netwerk dat zijn biograaf de Amsterdamse School noemt, een groep mensen rond de Nieuwe Gids onder wie de progressieve denker Willem Treub. Hij was net als De Groot gemeenteraadslid, in Amsterdam.

De Groot stond aan de wieg van belangrijke initiatieven zoals een Volkshuis waar Schiedamse arbeiders terecht konden voor kranten en lezingen, een woningmaatschappij die goede, betaalbare woningen aan arbeiders verhuurde, en een heuse coöperatie. Hij was de drijvende kracht achter de eerste gemeentelijke arbeidsbeurs in Nederland. Hij richtte ook een vereniging op om de lokale economie te moderniseren door nieuwe industrie te trekken. De Groot was als principiële tegenstander van de klassenstrijd geen socialist.

Hij had een interessante familie; alleen hierom al kan dit boek ook niet-Schiedammers boeien. Broer Johan was een oerconservatieve hoogleraar in de sinologie, dochter Jeanne was leerling van Sigmund Freud die zij via haar vader van sigaren voorzag. De Groot wilde niet in de schijnwerpers en heeft zijn archief laten verbranden. De biograaf vond desondanks veel informatie in archieven en brievencollecties van zijn netwerk. Daarnaast kon hij voor zijn boek, dat ook een mooi tijdsbeeld geeft, putten uit bijvoorbeeld verslagen van de gemeenteraad, uitgebreide krantenverslagen van de activiteiten van door De Groot opgerichte instellingen, en de tientallen ingezonden stukken die hij in kranten publiceerde.

Boekenkrant

Eerder verschenen in Geschiedenis Magazine