Zaterdag, 26 oktober, 2019

Geschreven door: Meinderts, Koos
Loo, Sanne te
Artikel door: Friso, Jaap

De man met de zeegroene ogen

Hij heeft de schat al gevonden

[Recensie] De man met de zeegroene ogen woont alleen op een strand in een zelfgebouwd huis van drijfhout. Hij leeft van de wind en wat de golven hem geven. Op een dag is dat een landkaart in een fles met de tekst: zoek de schat. Hij voelt er weinig voor om daar gehoor aan te geven, maar het zinnetje laat hem niet los en dus bouwt hij een schip. Koos Meinderts beschrijft zijn reis als volgt:

Overdag voer hij op de zon, ’s avonds op de sterren / en na zeven dagen bereikte het schip een eiland, / waar de man werd opgewacht door een vrouw. / Ze ging hem voor naar haar huis / waar de tafel gedekt stond voor twee. 

De man besluit te blijven maar beseft nog niet dat hij de schat al heeft.  Hij zoekt en zoekt maar vindt niet wat hij al heeft gevonden.

De man met de zeegroene ogen is een klassieke vertelling, zoals we die van Koos Meinderts gewend zijn in zijn prentenboeken. Een toegankelijke tekst zonder veel opsmuk, over alleen en samen gelukkig zijn. De man is niet op zoek, de vrouw dringt zich niet op, het is zoals het moet zijn.

Schrijven Magazine

Het kalme verhaal wordt begeleid door uitbundige prenten van Sanne te Loo waarop het clichĂ© “feest voor het oog” van toepassing is. Met De Duik van Sjoerd Kuyper bewees Te Loo al eerder goed uit de voeten te kunnen met exotische kleurenpracht. Realistische prenten waarin de tekst ondersteund wordt met fraaie bloemen en vogels, en strand en zee. Het hoeft niet altijd experimenteel of kunstzinnig, gewoon mooi mag ook.

Op het randje van zoet, en dat geldt ook voor de tekst waarin op lichtvoetige wijze gespeeld wordt met de gedachte dat het geluk vaak al aan je voeten ligt, maar dat je het wel moet zien.

Eerder verschenen op Jaap Leest