Zaterdag, 21 oktober, 2017

Geschreven door: Schmidt, Annie M. G.
Artikel door: Alem, Katelijne van

De mooiste kindergedichten

‘Dit is de heks van Sier-kon-fleks, ze woont in Kopenhagen’

De auteur

Annie M.G. Schmidt heeft vele gedichten, verzen, liedjes, toneelstukken en boeken geschreven. Ze werd bekend door onder andere Jip en Janneke, Dikkertje Dap en Pluk van de Petteflet. Eigenlijk is ze de bekendste en meest gevierde schrijfster van Nederland, ze won meerdere prijzen. Annie was een populaire mediapersoonlijkheid. Haar verhalen zijn vaak poëtisch, verbeeldend en spannend.

Achterflaptekst

“Sebastiaan, Ik ben lekker stout, Het fluitketeltje, Dikkertje Dap, De lapjeskat, De wim-wam reus en Drie ouwe ottertjes – de gedichten van Annie M. G. Schmidt zijn een feest om (voor) te lezen. Door de sprankelende illustraties van Sieb Posthuma, waar hij in 2012 een Gouden Penseel voor ontving, zijn ze ook een feest om naar te kijken.
Een ideale kennismaking met de mooiste gedichten van ‘de echte koningin van Nederland’!”

Trouw

De gedichten

Iedere pagina bevat een mooi gedicht, ondersteund door een geweldige illustratie. Zo leven we mee met de sprookjesschrijver die allemaal verhaaltjes verzint en daar ’s morgens al heel vroeg mee begint. Verderop in deze bundel staat het fluitketeltje te fluiten en is er niemand thuis en is er een dappere ridder in Vogelenzang maar helaas is hij ’s avonds in het donker zo bang. Of wist je al dat een Stoute-kinderen-huis staat aan de weg naar Hellemansluis?

Allemaal gedichtjes, ieder met een eigen verhaal en thema.

Vormgeving en tekstgebruik

Een feestje om te lezen zijn deze gedichten. Mooi uitgewerkt, prettige rijm. Voor de jongste kinderen fijn om voor gelezen te worden en vervolgens kunnen kinderen ze zelf gaan lezen. Deze gedichten bevatten veel fantasie, zowel in de tekst als in de illustraties gebeurd vanalles waardoor kinderen geboeid blijven.

Toneel

Dit boek leent zich voor allerlei doeleinden: lezen in groepjes, voorlezen maar ook het bedenken van een toneelstukje per gedichtje. Er komen meerdere thema’s aan bod, dus de kinderen hebben veel te kiezen en er zal ze altijd iets aanspreken. In de gedichtjes zitten ook allerlei personages, wat het extra leuk maakt. Een flinke aanrader deze gedichtenbundel!

—

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles