Zaterdag, 30 januari, 2021

Geschreven door: Flint, Katy
Courtney-Tickle, Jessica
Artikel door: Alem, Katelijne van

De notenkraker

“De notenkraker is op wonderlijke wijze veranderd in een prins” 

De auteur 

[Recensie]  Katy Flint is redactrice, muzikant en auteur en woont in Londen. Ze studeerde viool aan de Universiteit van Southampton, voordat ze in de wereld van kinderboeken stapte. Ze is de auteur van het bestverkochte geluidsboek The Story Orchestra: The Nutcracker, en heeft aan vele andere non-fictietitels gewerkt – van menselijke lichamen tot dinosaurussen.

De illustrator

Jessica Courtney-Tickle werkt als illustrator in het landelijke gebied van Cambridgeshire. Ze is afgestudeerd op op de Kingston University in juli 2014 en specialiseerde zich in prentenboeken. Ze gebruikt in haar prenten vibrerende kleuren en veel details. Ze put uit de vele natuurbeelden van het landschap waar ze woont en waar ze zo van houdt.

Wordt Vervolgd

Verhaal 

Volg Clara in een betoverend Kerstavontuur in deze navertelling van het klassieke balletverhaal De Notenkraker. Ga je mee? Dan zie je hoe de Notenkraker met de Muizenkoning strijdt, ontmoet je de Suikerfee en reis je naar Snoepjesland, waar van alles te beleven valt. Er zit bovendien muziek in dit boek. Op elke bladzijde kun je op een noot drukken, waardoor het verhaal tot leven komt met de muziek van Tsjaikovski’s De Notenkraker.

Serie

Dit boek is het tweede deel is de muziekserie die zeer succesvol is ontvangen. Het eerste deel is Een jaar in Ă©Ă©n dag, daarin hoor je de muziek van Vivaldi. Wie weet kun je de serie gaan sparen, door zelf geld te sparen of het te vragen voor je verjaardag of tijdens de feestdagen!

Muziek

Magisch mooie klassieke muziek van Tsjaikovski is er op elke pagina van dit boek te horen. Hebben jullie thuis klassieke muziek of hoor je het weleens op de radio? Misschien kun je met je ouders eens op zoek naar verschillende soorten en stukken klassieke muziek, dat wordt een mooie zoektocht!

Vormgeving  

Stevig boek met wonderbaarlijk mooie illustraties. Op iedere pagina kun je een muziekje aanzetten bij de muzieknoot en achterin zit dit prima weggewerkt. De kaft springt meteen in het oog door de prachtige rode kleur, gouden details en gedetailleerde tekeningen. Het hele boek ademt kerstsfeer uit en heeft een betoverende sfeer.

Voor jongere kinderen is het fijn om het verhaal voor te lezen zodat sommige woorden zoals koninkrijk en een notenkraker uit te leggen. Vanaf een jaar of 7/8 is het heerlijk om dit boek zelf te kunnen lezen en weg te dromen bij de muziek en het sprookje.

De tekst van het boek staat in sierlijke kaders, waardoor het een prettig geheel wordt met de illustraties.

Heel fijn is dat achterin het boek een uitleg staat bij de muzikale termen en een stukje over de componist waar de muziek uit dit boek van is, Tsjaikovski. Ook bij alle stukken muziek staat een stukje verteld, ideaal voor kinderen die graag meer willen leren.
In 2020 is een herdruk verschenen.

Een aanrader om in huis te hebben!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles