"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De ontvoerde schat

Zaterdag, 8 januari, 2022

Geschreven door: M.G. Leonard, Sam Sedgman, Elisa Paganelli
Artikel door: Demi Stein

Alex gaat weer op reis

[Recensie] Alex vond het avontuur op de Hooglandenexpres zo ontzettend tof, dat hij graag een tweede keer met oom Ben mee wil. Zogezegd, zo gedaan. Alex mag een reis maken in de California Comet. Dit is een treinreis van Chicago naar San Francisco. Met deze trein reizen ook miljonair August Reza en zijn dochter mee.

Op een gegeven moment verdwijnt de dochter van de miljonair, ze is waarschijnlijk ontvoerd. Samen met zijn nieuwe vrienden gaat Alex op onderzoek uit en ze proberen te achterhalen wie de dochter van de miljonair ontvoerd heeft. Wanneer er steeds een tand teruggevonden wordt, begint de spanning op te lopen. Zullen Alex en zijn vrienden op tijd zijn?

Spanning en sensatie op de California Comet

Deel één van de Dader op het spoor serie, De juwelendief is fantastisch. Deel twee De ontvoerde schat is wederom fantastisch! De beschrijvingen zijn detailrijk, de vriendschappen hartverwarmend en het verhaal is spannend.

Ons Amsterdam

De opbouw van het verhaal is leuk gedaan. Alex begint met een rustige treinreis en heeft er dit keer ook echt zin in. Zijn tekenblok is mee, maar zijn game toestel heeft hij thuisgelaten, hij wil namelijk zoveel mogelijk genieten van de treinreis zelf.

Wanneer de dochter van de miljonair wordt ontvoerd kan hij echter niet anders dan zich bemoeien met de zaak. Aangezien Alex heel gauw beelden kan vastleggen op papier, ziet hij dingen die anderen over het hoofd zien. Hierdoor heeft hij sneller door hoe de vork in de steel zit. Echter is hij maar een kind en wordt dus niet geloofd door de volwassenen. De frustraties die dit opleveren zijn heel overtuigend en komen realistisch over.

In het verhaal komt ook naar voren hoe onbedacht kinderen kunnen zijn voor gevaar en dat maakt het verhaal ook een stuk realistischer. Naast dat ALex en zijn vrienden zich bezighouden met de zaak, zijn er ook veel ‘kinderproblemen’ waar ze tegenaan lopen. Zo durven ze bijvoorbeeld niet eerlijk te zijn tegenover volwassenen, over wat ze ontdekken, uit angst voor boze reacties.

De schrijfstijl van M.G. Leonard en Sam Sedgman is net zoals in deel één erg fijn. De opbouw is prettig, de zinnen lopen soepel in elkaar over en het leest ‘als een trein’. Het verhaal wordt daarnaast steeds spannender. De ontknoping van het verhaal vond ik origineel bedacht en erg leuk gedaan, deze ontknoping is er één die je niet mijlenver van tevoren aan ziet komen. Het verhaal komt ook realistisch over.

Leonard kennen we van haar debuut in 2016 met Keverjongen. Naast boeken schrijven, is ze werkzaam als producent voor het Engelse Nationaal Theater. Sedgman heeft met De Juwelendief zijn eerste award-winning serie te pakken. Naast zijn schrijverswerk is hij een digital producer, ook voor het Engelse Nationaal Theater.

De illustraties zijn gemaakt door Elisa Paganelli. De tekeningen zijn in het zwart-wit en moeten het gevoel geven dat Alex ze maakt, wat ook zeker lukt. De illustraties zijn erg detailrijk, hierdoor krijg je bijvoorbeeld een goed beeld van hoe de California Comet eruitziet.

De ontvoerde schat is een spannend kinderboek dat je meeneemt op reis. Het is zeker een aanrader voor elke detective in spe.

Eerder verschenen op Meerboekenblog2