Zaterdag, 13 april, 2019

Geschreven door: Sáenz, Benjamin Alire
Artikel door: Wortman, Sanne

De onverklaarbare logica van mijn leven

Lief, mooi en indringend

[Recensie] Salvador dacht dat hij wist waar hij hoorde in de wereld. Maar als hij geconfronteerd wordt met zijn veranderende gedrag, begint hij meer en meer na te denken over zijn verleden, heden en toekomst. Samen met zijn vrienden en zijn vader zoekt hij uit wie hij is en waar hij hoort, maar ontdekt hij vooral hoe belangrijk het is om te kunnen zijn wie je Ă©cht bent.

Dat dit boek van dezelfde schrijver als Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum komt, is goed te merken. Dezelfde dromerige schrijfstijl met veel gesprekken en overdenkingen van de hoofdpersoon, dezelfde heerlijk realistische sfeer, en zelfs een deel van de thema’s komen terug. Opnieuw is de hoofdpersoon een tienerjongen die met zichzelf en zijn Mexicaanse identiteit worstelt, maar gelukkig bijgestaan wordt door genoeg lieve mensen om zich heen. Ook hebben volwassen worden, homoseksualiteit, vriendschap, familie en de dood weer een rol gekregen in dit nieuwe boek van Benjamin Alire Sáenz.

Dat wil echter niet zeggen dat De onverklaarbare logica van mijn leven een herhaling is van Aristoteles en Dante. De verhaallijn, de gebeurtenissen en de personages zijn echt weer heel anders. Het is alleen zo dat bepaalde elementen wel herkenbaar zullen zijn, wat er juist weer voor zorgt dat dit opnieuw een heerlijk boek is. Sáenz heeft een heel bijzondere manier van schrijven waardoor je meegevoerd wordt in zijn verhalen en ze je niet meer loslaten.

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles.