Dinsdag, 28 februari, 2017

Geschreven door: Neurink, Judit
Artikel door: Reijnders, Maarten

De oorlog van ISIS

ISIS past in gewelddadige cultuur Saddam en Assad

[Recensie] Geen betere voedingsbodem voor gewelddadig fundamentalisme dan de gevangenis, zo lijkt het. Niet alleen in het westen, waar menige terrorist achter de tralies radicaliseert, maar ook in Irak. Zo was een door de Amerikanen bestuurde gevangenis bij de grens met Koeweit, Kamp Bucca geheten, een belangrijke broedplaats voor IS-strijders.

Zoā€™n honderdduizend gevangenen verbleven tot 2009 korte of langere tijd in het detentiecentrum. “Ex-gevangenen noemden het de Al Qaida-school”, schrijft Trouw-correspondent Judit Neurink in De oorlog van ISIS. Voormalige Baath-getrouwen zaten er opgesloten met jihadisten. Premier Maliki dreef de twee groepen in elkaars armen met zijn anti-soennitische maatregelen.

Met haar boek maakt Neurink de schijnbaar stormachtige opkomst van ISIS inzichtelijk voor een publiek dat de berichtgeving uit Irak en SyriĆ« niet op de voet volgt. In kort bestek beschrijft ze de omstandigheden die ervoor zorgden dat de radicale strijders van ISIS in korte tijd een enorm stuk grondgebied in Irak en SyriĆ« konden bemachtigen: de terugtrekking van de Amerikaanse troepen, Malikiā€™s desastreuze beleid en de wind die ISIS in de zeilen kreeg door de burgeroorlog in SyriĆ«.

De gevolgen van deze ‘perfecte storm’ zijn gruwelijk. Nadat ISIS de miljoenenstad Mosoel innam, vond er een uittocht plaats van religieuze en etnische minderheden. Voor het eerst in eeuwen werd er in 2014 geen Kerst gevierd in de stad. Bij Tikrit richtte ISIS een bloedbad aan. Tienduizenden yezidiā€™s kwamen vast te zitten op de Sinjar-berg. Neurinks verhalen over het lot van de gevanggenomen yezidiā€™s zijn bloedstollend.

Hereditas Nexus

Het extreme geweld, zowel bij de inname van nieuw gebied als bij het vermoorden van (westerse) gijzelaars, is beleid. Bedoeld om de ā€˜kruisvaardersā€™ te intimideren en de moslimgemeenschap klaar te stomen voor het kalifaat. De gruwelijkheden passen bovendien in de gewelddadige cultuur die Saddam Hoessein en Assad in Irak en SyriĆ« hebben gecreĆ«erd. ā€œJe kunt je ook afvragen hoeveel te danken is aan de manier waarop de Amerikaanse CIA jihadisten behandeldeā€, schrijft Neurink. ā€œIn geheime gevangenissen en met bedreigende en gewelddadige ondervragingstechnieken.ā€

De snelle opmars van ISIS mag menigeen hebben verrast, de voedingsbodem was al jaren aanwezig.

Eerder verschenen in Wordt Vervolgd