"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Oren van Rembrandt

Donderdag, 22 oktober, 2020

Geschreven door: Wim Beek
Artikel door: Evert van der Veen

Oog voor het oor

De oren van Rembrandt door de ogen van Jan van Driel

[Recensie] Het boek Oren van Rembrandt heeft een bijzonder originele invalshoek zoals de titel aangeeft. Ik denk niet dat er veel boeken zijn waarbij dit detail centraal staat. Wellicht is dit het eerste boek dat de aandacht op het oor vestigt. Dat heeft een persoonlijke reden, want schilder Jan van Driel heeft zelf afwijkende oren. Hij zegt over Rembrandt:

“Ik zie het als een mooie opsteker voor alle flaporigen dat de grootste en wereldberoemde Nederlandse schilder tot onze soort behoort”, pagina 69.

Van hem zijn veel kunstwerken opgenomen, waaronder met name zelfportretten. Daarnaast zijn er ook stillevens en landschappen aan de IJssel. Hij krijgt in ‘Oren van Rembrandt’ behoorlijk veel aandacht; zijn levensloop wordt verteld waarbij ook zijn vader, die eveneens kunstschilder was, ter sprake komt.

Boekenkrant

Jan van Driel genoot zijn opleiding aan de Rietveld academie. Hij behoort tot een groep kunstenaars die de Zwiggelte-groep wordt genoemd – naar de plaats Zwiggelte – en hij is geïnspireerd door prof Rookmaaker, hoogleraar kunstgeschiedenis aan de VU.

Interessant is de bijdrage van Marieke van Wijk. Zij is plastisch chirurg en heeft zich toegelegd op oorcorrecties. In dit hoofdstuk wordt achtergrondinformatie vanuit medisch en psychologisch perspectief gegeven. Zo krijgt de lezer meer begrip voor mensen met afwijkende oren die bij 1 op de 20 mensen voorkomen..

Verder zijn in het boek veel zelfportretten van Rembrandt opgenomen, evenals van andere schilders uit zijn tijd zoals Frans Hals, Carel Fabritius en Hieronymus Bosch. Ook hedendaagse schilders zijn goed vertegenwoordigd: Van Gogh, Gustav Klimt, George Breitner, Isaac Israels en Paul Citroen.

De inhoud van het boek is dan ook breder dan de titel doet vermoeden en behandelt in feite het thema ‘oor’ in de kunst.

De tentoonstelling is te zien van 3 oktober 2020 t/m 24 januari 2021 in het Stedelijk Museum Kampen, locatie Oudestraat 133 en het vervolg in SMK, Voormalige Synagoge, IJsselkade 33, 8261 CK Kampen.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles