"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De ruimteatlas van Jesse Kreek

Zaterdag, 2 mei, 2020

Geschreven door: Martin Howard, Chris Mould
Artikel door: Hanneke Arts-Honselaar

Mooie, grappige, verrassende en creatieve illustraties

[Recensie] De ruimteatlas van Jesse Kreek is vooral een fijn boek vanwege de bijzondere illustraties. Het boek heeft zijn tweede en derde ster vooral aan deze illustraties te danken. Ze zijn mooi, grappig, illustratief voor het verhaal, verrassend en creatief.

Het verhaal zelf komt eerst fantasierijk, grappig en spannend op me over. De moeder van Jesse Kreek is alleenstaand. De vader van Jesse heeft zijn gezin verlaten en heeft de creditcard meegenomen. Moeder Kreek werkt op een vismarkt, maakt daar lange dagen en komt altijd met pijnlijke voeten thuis. Daar begint het verhaal. De moeder van Jesse is morgen jarig en Jesse wil voor haar het modernste voetenbad kopen dat te koop is. Maar wanneer je arm bent, heb je geen geld voor dure cadeaus. En toch wil Jesse het voetenbad voor zijn moeder kopen.

Al snuffelend in het tijdschrift Beleggen & Investeren snapt Jesse dat hij iets anders moet bedenken om tijdig het cadeau voor zijn moeder te kunnen kopen. Daarom besluit hij in te gaan op een advertentie waarin iemand gezocht wordt voor til- en sjouwwerk. Met dat baantje kan hij precies het bedrag verdienen dat hij nog nodig heeft om het voetenbad te kunnen kopen.

Zo maakt hij kennis met de tweede hoofdpersoon uit het boek, Professor Alfons Stoule-Gang. De professor is het enig overgebleven lid van de Curieuze Cartografie-Club (CCC), eigenaar van een huis vol rariteiten dat ook hoofdkwartier van de CCC is.

Hereditas Nexus

De Club blijkt zich, zo leert Jesse van de Professor, bezig te hebben gehouden met het in kaart brengen van de ruimte. Omdat de bestaande ruimteatlas verouderd is, wil de Professor – met de hulp van Jesse – een nieuwe kaart samenstellen. Jesse wordt dan ook aangenomen.

Via een stenencirkel in de kelder van het huis van de Professor reizen ze door het heelal. Ze doen verschillende planeten aan en beleven daar spannende avonturen.

Wat me gaandeweg het boek steeds meer gaat storen is dat Jesse gepresenteerd wordt als een geniale jonge ondernemer die voor ieder vraagstuk een oplossing bedenkt die financiële winst oplevert. De ruimteatlas wordt zo van een naslagwerk tot een reismagazine dat reizigers moet aantrekken om ruimtereizen te maken waar door alle deelnemers flink aan verdiend gaat worden. Jesse werkt zich van arme jongen op tot de nieuwe voorzitter van de CCC en beslist vervolgens ook nog voor zijn moeder dat ze een andere baan moet nemen, dat ze gaan verhuizen en dat er iemand bij hen komt wonen, allemaal zonder overleg met haar. De oorspronkelijk echt creatieve en grappige invalshoek heeft voor mij daarmee zijn aantrekkelijkheid verloren.

Wil je een boekbespreking houden over De ruimteatlas van Jesse Kreek dan kun je via promotie@uitgeverijdefontein.nl  een gratis spreekbeurtpakket aanvragen met leuke tips, een vrolijke PowerPointpresentatie en een poster die je kunt printen.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur: