Zaterdag, 14 november, 2020

Geschreven door: Kransky-Jans, Odile
Pavon Rymer-Rythen, Elisabeth
Artikel door: Alem, Katelijne van

De Schatten in het Bos

“Konijn en Aveline kijken naar de hangende dennenappel” 

De auteur en illustrator

[Recensie] Odile Kransky-Jans heeft in de uitdagende afgelopen tijd onderzocht wat ze echt leuk vond om te doen en dat was vooral schrijven en creĂ«ren. In eigen beheer heeft ze toen besloten te gaan publiceren en zelf te gaan schrijven. Haar zoektocht naar een geschikte illustrator kwam bij Elisabeth Pavon Rymer-Rythen uit. De groene uitgever drukt pas een boek als het is verkocht en werkt met kleine (max 6.000 stuks) tot geen voorraden. Er wordt alleen gewerkt met gerecycled papier om CO2-neutraal drukwerk te produceren. 

Verhaal 

Ga mee op avontuur met Aveline, Konijn en ijsbeer.

Archeologie Magazine

IJsbeer is zijn huis kwijt en het drietal gaat samen op zoek naar een nieuwe plek voor hem. Tijdens hun tocht vinden ze allerlei schatten, van rode paddenstoelen met witte stippen, tot een mysterieus hol in een boom.

Op speelse wijze inspireert de auteur (jonge) kinderen om op ontdekking te gaan in de natuur. Lezertjes lezen over hoe iedereen anders is en hoe verrijkend die verschillen kunnen zijn.

Een avontuurlijk verhaal met een moraal dat zich afspeelt in de natuur, dat is de rode draad door de ToddlerTales reeks.

Er zijn nog meer boeken in de Toddler Tales Reeks, zoals ‘Speurtocht in Winter Wonderland’ en ‘Het gigantische Dino verhaal’.

Bos

Aveline, Konijn en ijsbeer beleven allerlei avonturen in het bos. Ga jij weleens naar het bos en wat doe jij dan allemaal graag? Een goed idee om net als Aveline eens goed rond te kijken naar al het moois dat je er ziet! Vind jij bijvoorbeeld een paddenstoel  of zie je kastanjes? Ga gezellig op schattenjacht!

Weerstation

Tijdens de boswandeling maakt Aveline een weerstation. Achterin het boek staat uitgelegd wat het is en hoe je het zelf kunt maken! Leuk om samen met je ouders of vrienden te doen! En wie weet kun je er wel meerderen bij het raam van je kamer, in je tuin of bij de voordeur maken!

Vormgeving  

Een spannend avontuur, weergegeven in mooie illustraties.

Achterop het boek staat dat dit boek speciaal voor dreumesen, peuters en kleuters is. Persoonlijk vind ik dit boek eerder geschikt voor een kleuter. De illustraties zullen peuters al wel aanspreken, maar de tekst is lang en vrij moeilijk om goed te volgen voor een peuter. Vooral het stuk over ijsberen is wat moeilijker. Wel zou je het voor een peuter in delen voor kunnen lezen en wat zinnen over kunnen slaan. De achterliggende boodschap over het zorgen voor de natuur zal vooral bij een kleuter wat meer besproken kunnen worden. Ook de manier waarop ingegaan wordt op verschillen in de wereld is passend bij het begrip van een kleuter. Voor kleuters daarom een geweldig boek!

Leuk dat achterin uitgelegd wordt wat een weerstation is en hoe je het moet maken. Dit nodigt zeker uit tot het zelf maken van een weerstation. Ook het koken dat aan het begin en eind van het verhaal naar voren komt bij het maken van chocoladepasta en bessenjam werkt aanstekelijk.

Er zit een duidelijk moraal in dit boek, ik vind hem persoonlijk voor jonge kinderen wat hoog gegrepen. Wel mooi om kleuters alvast wat mee te geven over het zorgen voor de natuur en consequenties hiervan. Ook mooi om het samen te hebben over dromen,  waar droom jij van?

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles