Vrijdag, 19 april, 2019

Geschreven door: Lans, Pauline van der
Artikel door: Stil, Jacqueline

De Schommel

Nijmegen in brand

[Signalering] De Schommel is het vierde boek van Pauline van der Lans. Het is een dun boekje met een zeer evocerende beschrijving van hedendaagse mensen en hun herinneringen aan het vergissingsbombardement van de geallieerden op de stad Nijmegen en de krakersrellen uit de jaren ’80. De herinneringen zijn heel kunstig vormgegeven in ieder hoofdstuk dat telkens begint in 2005.

Zo is daar eerst Lilian die een werkstuk maakt over de Tweede Wereldoorlog en wier opa haar doet belanden in deze duizelingwekkende tijden. Dan is er Gertrude, die bij elke knal aan de oorlog denkt, en het weer helemaal voor zich ziet. Het volgende hoofdstuk gaat over Sjaantje, of Jeanne, die lesgeeft aan studenten en getrouwd is met Job. Wanneer er in de straat een activist wordt vermoord, blijkt hij de oorlog veel belangrijker te vinden.

Daarna krijgen we Grace, een politie-agente die de tijd neemt om de herinneringen aan de oorlog van mevrouw Knip aan te horen. Mylene is een arts op de eerste hulp die dienst doet op de dag van de krakersrellen. Er vallen veel gewonden. Ma Prem Sidhu herinnert zich ook nog heel goed de krakersrellen en vergelijkt het Nijmegen van nu met het Nijmegen van toen.

Doordat de auteur al deze herinneringen in Ć©Ć©n boek aan elkaar koppelt, vermoed ik dat de krakersrellen ook een soort oorlog zijn geweest. Beide situaties hebben een zeer grote impact op de geschiedenis van de stad.

Foodlog

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles