"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De Stad van Bosch

Donderdag, 5 januari, 2017

Geschreven door: Harry Boekwijt
Artikel door: Rijkert Knoppers

De stad van Bosch in 3D

[Recensie] Hoe laat je zien hoe een stad er vroeger uit zag? Om voor elk historisch gebouw een maquette te bouwen is natuurlijk onbegonnen werk, maar gelukkig zijn er inmiddels andere methoden voorhanden.

“De nieuwste 3d-technieken bieden hierbij uitkomst”, schrijft Ronald Glaudemans in een boek over de bouwhistorie van ‘s-Hertogenbosch. “Door het bouwhistorisch onderzoek uit te werken in de vorm van een virtuele reconstructie, kunnen voor een ieder aantrekkelijke beelden worden gemaakt.” Het is niet toevallig dat bouwhistoricus Glaudemans en zijn collega Jan Viguurs van de gemeentelijke afdeling Erfgoed hierbij de periode rond het begin van de 16e eeuw hebben beschreven. Dat tijdperk staat dit jaar sterk in de belangstelling omdat Jheronimus Bosch in 1516 is overleden.

Startpunt voor dit project was het opzetten van een ruw stedenbouwkundig model van ’s-Hertogenbosch anno 1500. Daarna volgde het toevoegen van meer details, zoals de stadsmuren en stadspoorten, waarover veel kaart- en beeldmateriaal bewaard was gebleven. Vervolgens kwamen onder meer enkele representatieve huizen aan bod en natuurlijk de markt en de Sint-Janskathedraal.

Uiteindelijk resultaat zijn diverse 3D-reconstructies die nu onder meer tijdens de tentoonstelling De Stad van Bosch te zien zijn. Dit fraai geïllustreerde boek (De Stad van Bosch. Bossche bouwhistorie in nieuw perspectief) biedt niet alleen de nodige bouwtechnische achtergrondinformatie; via het scannen van icoontjes kan de lezer op een smartphone ‘digitale extra’s’ zien.

Hereditas Nexus

Eerder verschenen in Technisch Weekblad


Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.