Zaterdag, 28 maart, 2020

Geschreven door: Harrewijn, Astrid
Artikel door: Mourik, Paula van

De Stroopwafelshop

De stroopwafelshop is een hartverwarmend verhaal over een jonge vrouw die huis en haard verlaat om in New York de bewoners enthousiast te maken voor die typisch Hollandse lekkernij. De vraag is of haar dat gaat lukken of dat ze met hangende pootjes terugkeert naar Nederland. Een vlot geschreven boek waar je geen genoeg van kan krijgen!

[Recensie] Suze heeft het helemaal voor elkaar: een goede baan en een vriend met wie ze oud wil worden. Desondanks besluit ze om een bijzondere uitdaging aan te gaan. Samen met twee oude studievrienden worden er in drie buitenlandse steden stroopwafelshops geopend. Degene die de winkel aan het eind van het jaar het meest succesvol heeft weten te maken is de winnaar. Onder luid protest van haar ouders, vriend en beste vriendin vertrekt Suze naar New York. Aldaar wacht haar een moeilijke tijd en vraagt Suze zich regelmatig af waar ze aan begonnen is.

Na de De drie vrienden-serie komt Astrid Harrewijn nu met een nieuw verhaal over een jonge vrouw die haar eigen weg in het leven moet zien te vinden. Een heerlijke feelgood, maar met een beetje extra. Hoewel het een luchtig verhaal is, worden gevoelige onderwerpen zoals discriminatie, rouw en abortus niet vermeden.

In New York staat Suze er alleen voor: geen vriend, ouders of vriendinnen om op terug te vallen. In een onbekende stad moet ze niet alleen een nieuw leven op zien te bouwen, maar ook een succesvol bedrijf uit de grond zien te stampen. Ga daar maar eens aan staan. Net als in ā€˜De vrienden-serieā€™ komt Suze erachter dat vriendschap heel wat waard is.

Harrewijn heeft een ietwat naĆÆef personage neergezet. Enigszins argeloos gaat Suze haar avontuur aan, ervan uitgaande dat in Nederland alles blijft zoals het was toen zij vertrok. Maar hoe reĆ«el is dat? Op sommige punten doet het verhaal wat onrealistisch aan, met name op het eind wanneer Suze in een hachelijke situatie terechtkomt. Spannend, maar dat zwakt de geloofwaardigheid van het verhaal wel af.

Het verhaal is vlot geschreven en tot op het laatst blijft het onduidelijk hoe het met Suze afloopt. Gaat ze het redden daar in New York of wordt het een grote teleurstelling?

De stroopwafelshop is een hartverwarmend verhaal dat moeilijk weg te leggen is. Het bevat een aantal verrassende plotwendingen die een oplettende lezer van te voren had kunnen zien aankomen. Maar doordat de auteur ze subtiel in het verhaal verwerkt, komt de wending toch onverwacht.

Boekenkrant

Alhoewel het einde goed is afgerond en de lezer niet met vragen achterblijft, is het niet ondenkbaar dat er een vervolg komt op De stroopwafelshop. Hoe leuk zou dat zijn?

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles