Zaterdag, 27 maart, 2021

Geschreven door: Jacobs, Annet
Jansen, Remco
Artikel door: Gelder, Joost van

De TikTok Challenge

Voor alle TikTok-fans

[Recensie] In mijn klas besteed ik veel tijd aan boekpromotie en vertel welke boeken ik recenseer. De meiden uit mijn groep werden ontzettend enthousiast bij het horen van de TikTok challenge. Dit zegt al genoeg over hoe het onderwerp aansluit bij de belevingswereld van kinderen op dit moment.

TikTok is een app op de telefoon waarmee korte muziekvideoā€™s gemaakt en gedeeld kunnen worden. In de klas van meester Jaap worden de leerlingen uitgedaagd voor een ā€˜TikTok-challengeā€™. Iedereen doet mee, behalve Nova. Zij mag niet meedoen van haar moeder, omdat ze bang is voor de gevaren.

ā€œMaar mam vindt TikTok niks. Ze is tegen alle social media. Omdat ze bang is. Voor kinderlokkers, cyberpesters, oplichters en andere criminelen.ā€

Annet Jacobs probeert op deze manier een duidelijke boodschap over te brengen, want letten onze kinderen tegenwoordig nog wel goed op voordat ze iets online plaatsen en zijn ze bewust van alle gevaren die dit met zich mee kan brengen?

Awater

In de TikTok challenges staan een reeks spannende avonturen waarin TikToks de hoofdrol spelen centraal. In de overwegend korte hoofdstukken gebeurt van alles, waardoor je als lezer continu geboeid blijft.

Zoals eerder genoemd, staat TikTok centraal in het boek. Onder TikTok-filmpjes staan altijd hashtags met het uitgevoerde dansje en liedje, bijvoorbeeld: #TikTokChallenge #thegame #copycat #copy #cat Copycat, Billie Eilish. In het boek zijn deze illustraties bij elke challenge terug te vinden, gemaakt door Remco Jansen. Persoonlijk vind ik het jammer dat de challenges niet zijn geĆÆllustreerd. Dit had naar mijn mening voor een meer ā€˜Wow-effectā€™ gezorgd.

Het boek is geschikt en een echte aanrader voor kinderen die fan zijn van TikTok. Dit staat ook op de voorkant van het boek beschreven. Voor andere lezers valt dit boek snel af, omdat nergens in het boek uitleg wordt gegeven wat TikTok precies is. Enige voorkennis is dus vereist.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles