Zaterdag, 9 oktober, 2021

Geschreven door: Kor, Eva Mozes
Recensie door: Stein, Demi

De tweeling van Auschwitz

Interessant maar erg aangrijpend

[Recensie] Dit boek vertelt het verhaal van Eva en Miriam Mozes, tien jaar oud toen ze aankwamen in Auschwitz. Toen nazi’s zagen dat het hier om een tweeling ging, werden ze direct gescheiden van de rest. Dr. Mengele had veel interesse in tweelingen en zo werden Eva en Miriam onderdeel van zijn onderzoeken. Eva en Miriam overleefde de experimenten, de gruwelen van het kamp, de bevrijding en de barre tocht naar huis toe. In De tweeling van Auschwitz verteld Eva haar kant van het verhaal.

Eva Mozes Kor was een Amerikaans-Roemeense holocaustoverlevende. Zij is vooral bekend omdat zij pleitte voor vergevingsgezindheid richting de nazis’s. Op 4 juli 2019 is ze overleden, in Krakau Polen.

Hoe meer Holocaust verhalen je leest, hoe vaker het voorkomt dat een aantal zaken overeen komen. Toch heb ik bij dit boek weer nieuwe dingen ontdekt en heb ik weer vol met verbazing zitten te lezen.

Het verhaal is enorm aangrijpend maar erg mooi geschreven. Het leest daardoor vrij gemakkelijk weg. De levenswil die Eva door het hele boek uitstraalt is enorm bijzonder. Een vrouw die zoveel verschrikkelijks mee heeft gemaakt en dan kan pleitten voor vergeving voor de nazi’s, ik vind het maar bijzonder. Ze komt hierdoor op mij over als een hele krachtige vrouw en ik denk ook dat dit hetgeen is wat haar en haar zusje Miriam door hun kampjaren heeft getrokken.

Bazarow

Naast dat er interessante informatie in staat, wat makkelijk te lezen is (ook voor mensen die net beginnen met het lezen van Holocaust verhalen), wordt de tekst begeleid met foto’s. Het geeft een nog duidelijker beeld van hoe het in die periode was, maar maakt het wel nog persoonlijker en daarmee ook aangrijpender.

Zeker een ‘aanrader’ wanneer je graag verhalen over de oorlog/Holocaust leest, maar ook zeker wanneer je hier nog onervaren in bent. Dit boek is ook prima te lezen voor jongeren, aangezien de informatie duidelijk is en het boek lekker dun is.

Eerder verschenen op Meerboekenblog2