Zaterdag, 12 september, 2020

Geschreven door: Boon, Joke
Artikel door: Bijlsma, Marlene

De vega optie

Vleesvervangers maak je zelf

[Recensie] Valli Little, over wie ik eerder schreef, had Ć©Ć©n gouden regel. Bij de beoordeling of ze een nieuw kookboek aan haar verzameling wilde toevoegen moest ze bij het doorbladeren minstens tien keer denken “ja dit wil ik maken”. Nou dan zit het bij De Vega optie van Joke Boon wel goed. Er zitten minstens twintig plakkertjes tussen de bladzijden.

Ook al ben je fan van groenten en eet je bewust minder vlees, het valt niet altijd mee om vlees te vervangen. Ja vegagehakt in een pasta bolognese of gewoon weglaten zoals in chili sin carne is niet moeilijk. Maar een lekkere stoof, een snack bij de frietjes of shoarma in vega variant is andere koek.

In De Vega optie laat Joke Boon zien dat je met een beetje fantasie zo vijftig vleesvervangers zelf maakt. En dat heeft voordelen boven de kant-en-klare versies uit de supermarkt. Zonder onnodige toevoegingen, veel goedkoper (tjonge wat zijn die vleesvervangers duur) en gevarieerder.

Na een gedegen inleiding over het hoe en waarom van vlees eten, verschillende soorten vegetariĆ«rs en wat dat nou is met ā€˜mannen en vleesā€™ gaan we aan de rol. Niet letterlijk maar in de vorm van slavinken, filodeegrolletjes, worstjes en zelfs kroketten. We rollen nog even door met het volgende hoofdstuk Ballen. Sommige recepten zijn vegetarisch maar goed vegan te maken, daarvoor krijg je van Joke alternatieve ingrediĆ«nten aangereikt. Kƶfte, Schotse eieren en satĆ©balletjes het klinkt allemaal even heerlijk.

Boekenkrant

De voorbereiding van vleesvervangers kost wat meer tijd dan een lapje in de pan bakken. Daar staat tegenover dat de vervanger zich prima laat invriezen. Dat is via een icoontje bij de recepten ook goed aangegeven. Dus in het weekend, of wanneer je maar wat extra tijd beschikbaar hebt, maak je flinke porties. En later als je haast hebt kun je zo een greep in de diepvries doen.

In het hoofdstuk Burgers & Broodjes staan ook al zulke lekkere dingen. Wat dacht je van een ragoutbroodje of een zoete aardappelburger met gekaramelliseerde ui, fetakruim en sambalketchup? Een recept met het inmiddels beroemde jackfruit ter vervanging van pulled pork ontbreekt evenmin.

Gevuld, In een jasje of Met een sausje, uit het hele boek blijkt de enorme creativiteit van Joke Boon. Zin in kipnuggets? Joke maakt ze met oesterzwammen. Hachee? Die maak je met tempƩ. En die ouderwetse omelet als vega optie wordt bij haar een luchtige spinazieomelet met geitenkaas. De Indiase muffins met wortel uit het hoofdstuk Koekjes, Beignets & muffins lijken me een geweldige meeneemlunch voor op kantoor. Je leest het al: ik ben voorlopig nog even onder de pannen met koken uit De Vega optie.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl