Zaterdag, 15 februari, 2020

Geschreven door: Stavorinus, Liselotte
Artikel door: Vrede, Anneke van de

De verleiding

Fraaie faƧade verbergt manipulatie en chantage

[Recensie] In De Verleiding draait het om de keuzes in het leven en de impact daarvan. Kies je ervoor om iets te doen of om dat juist te laten? Zwicht je voor de verleiding van een mooie vrouw, een glanzende carriĆØre of het grote geld? 

De Verleiding speelt zich af in Gooische kringen. Dat roept associaties op met dure villaā€™s, dikke sigaren en dubbele achternamen. In deze setting van luxe en rijkdom is het contrast met de duistere praktijken waar de hoofdpersoon in verzeild raakt des te groter. Hij krijgt te maken met chantage en bedreiging, zelfs moord wordt niet geschuwd. 

Mooie vrouwen en grote geheimen  

Hoofdpersoon Edward van Vrijberghe de Koning, verwend rijkeluiszoontje uit Blaricum, is fotograaf. Na het winnen van een prestigieuze prijs komt hij in contact met de succesvolle advocaat Robert Ambrosius. Deze Robert is een kunstliefhebber en ontpopt zich tot een mecenas, die Edwards carriĆØre een boost wil geven. Dit blijkt uiteraard slechts een faƧade (anders zou het een saai boek met een happy end worden). Voor wat hoort wat bij Robert: hij geeft niet alleen, maar wil er ook wat voor terug.Ā 

Robert heeft veel contacten in Het Gooi, ook in duisterder kringen door de criminelen die hij verdedigt. En dat is nou net de omgeving waar het grote geld verdiend kan worden. Groot geld met grote geheimen en grote risicoā€™s. Jammer dat dit door toeval aan het licht komt, en niet door sterk denkwerk van Edward. 

Bazarow

Roberts gevaarlijk mooie vrouw, voormalig topmodel Sophia, heeft zo haar eigen geheimen. Hun op het oog zo gelukkige huwelijk blijkt ook slechts een faƧade, onder de oppervlakte gaat een wereld aan bedrog en dubbele agendaā€™s schuil.

Machteloosheid en schaamte 

Edward ondervindt dat de keuzes die hij in zijn leven heeft gemaakt, verreikende gevolgen hebben. Helaas kunnen Ć©Ć©nmaal gemaakte keuzes niet teruggedraaid worden. Hij is bij het maken van zijn keuzes passief geweest, geen daden maar liever weglopen of wegkijken. Hij schaamt zich voor die keuzes, maar is niet bij machte zijn leven anders in te richten. In plaats van zijn gedrag te veranderen, hoopt hij maar dat de foute keuzes die hij heeft gemaakt nooit uit zullen komen.

Tot de maat vol is. Dan kiest hij er voor om niet passief aan de zijlijn te staan, maar om zelf actie te ondernemen. Die actie was wat mij betreft volledig onnodig en over de top, maar dat krijg je misschien van een leven lang nietsdoen. Het geeft Edward in ieder geval de mogelijkheid om Het Gooi en alles wat erbij hoort achter zich te laten en opnieuw te beginnen. Wie weet als een betere versie van zichzelf.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles