Zaterdag, 27 november, 2021

Geschreven door: Biegel, Paul
Dematons, Charlotte
Recensie door: Arts-Honselaar, Hanneke

De vloek van Woestewolf

“Goudkoorts!” jammerde hij, “hier zit het!”

[Recensie] Dokter Kroch is “heelmeester van alle kwalen, wonden, beten en breuken”. Zijn verbazing is groot wanneer zijn knecht Valet met een geschenk voor hem aan komt zetten. Het is een kist vol gouden ringen, kettingen, juwelen, bekers en schalen die door twee soldaten samen met een brief bij hem worden bezorgd. Zijn verbazing stijgt nog verder bij het lezen van de brief: het is een kreet om hulp van hertog van Woestewolf die lijdt aan goudkoorts en de dokter smeekt om hem te genezen. De dokter doet het eerst af als onzin (goudkoorts bestaat niet!) en gaat weer aan het werk.

Maar de rover die, glurend door het raam, de kist met goud heeft gespot, neemt het maar al te serieus! Hij chartert zijn kompaan en ze besluiten de kist met goud van de dokter te stelen.  Dat zet een hele reeks van avonturen in gang, niet alleen van de rovers, maar ook van dokter Kroch en zijn trouwe knecht Valet.

Op hun weg – van avontuur tot avontuur – en zoekend naar de hertog van Woestewolf (ze kunnen zijn kasteel niet vinden) treffen dokter Kroch en Valet een stomme jongen (hij kan niet praten) die hen bij een bewusteloze mooie dame brengt. De dokter staat voor een raadsel. Tot Sylvia wakker wordt. Ze vertelt de dokter dat ze op een feest in Kasteel Woestewolf is geweest en in slaap is gevallen omdat ze moe was van het dansen.  Ze laat hem de ring zien, die ze van een man in een lange zwarte cape heeft gekregen en die haar op het feest had gebracht. Dokter Kroch begrijpt dat de ring van magisch goud is gemaakt


“Dokter Kroch was weer overeind gesprongen. ‘Wacht eens, wacht eens, wacht eens,’ riep hij. ‘Ik heb een vermoeden, Sylvia, ik denk dat deze ring een bijzondere eigenschap heeft. Ik denk dat hij van goud gemaakt is dat van Woestewolf komt, en dat goud
’ Hij maakte zijn zin niet af. ‘Luister,’ zei hij, ‘ik ga het proberen. Ik zal de ring aan mijn vinger doen. Ik wed dat ik meteen in slaap val of bewusteloos word. Daar moet je niet van schrikken, je moet alleen maar tot honderd tellen, en dan de ring weer van mijn vinger trekken.’”

ScĂšnes

Zal dokter Kroch het kasteel vinden en hertog van Woestewolf? Welke problemen moet hij daarbij overwinnen en hoe gevaarlijk zal het zijn? En kan hij de hertog genezen? Wat volgt is een heerlijk fantasievol verhaal dat je op het puntje van je stoel laat zitten.

Wat De vloek van Woestewolf nog fijner maakt om te lezen, zijn de prachtige illustraties, zowel zwart-wit als in kleur. De gekleurde illustraties schetsen de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt, ze zijn verstild en roepen een sfeer van geheimzinnigheid op. De zwart-wit illustraties brengen de mensen in het verhaal in beeld, ze zijn gedetailleerd, maar laten genoeg ruimte voor de verbeelding.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles