Zaterdag, 17 maart, 2018

Geschreven door: Broeck, Karl van den
Artikel door: Alem, Katelijne van

De vogel in mijn haar

Als je een geheim hebt en niet naar de kapper wilt

“Ik zag plots een vleugel uit mijn haar steken. En dan een kopje met een snavel.”

De auteur

Karl van den Broeck is journalist en de peter [peetouder/red.] van Sofie Wittebolle. Gezamenlijk hebben ze het boek De vogel in mijn haar geschreven. Karl schreef eerder boeken, dit is zijn eerste kinderboek. Politiek en geschiedenis zijn zijn passies, hij maakt ook voorstellingen.

De illustrator

Boekenkrant

Fatinha Ramos komt uit Portugal, maar woont en werkt nu in Antwerpen. Ze wil graag mensen ontroeren en laten lachen met haar illustraties. Haar werk verscheen in nationale en internationale magazines.

Achterflaptekst

ā€œSofie is acht. Ze heeft haar dat bijna tot aan haar knieĆ«n komt. Haar familie en vrienden willen dat ze het laat knippen, maar zij wil dat het nĆ³g langer wordt. Niemand weet immers dat Vincent, een sprekende zwaluw, in Sofies haar woont. Dat moet geheim blijven, koste wat het kost.

Sofie doet er alles aan om te verhinderen dat ze naar de kapper wordt gestuurd, want Vincent is haar speelkameraadje en haar steun en toeverlaat. Tot Vincent verteld dat hij weg moet. Zal ze hem nog terugzien?ā€

Verhaal

Sofie heeft heel lang haar. Iedereen om haar heen wil dat ze het laat knippen, maar Sofie wil dat echt niet! Ze heeft namelijk een geheim, de zwaluw Vincent woont in haar haren! Ze worden beste vrienden en praten veel samen. Vincent is een pratende zwaluw!

Op school vliegt Vincent ongezien naar het schoolbord en verteld Sofie de antwoorden op vragen in toetsen die ze moet maken. Hij kan mooie fluittonen maken. Vincent beleeft overdag ook zijn eigen avonturen, en komt soms met een volle maag terug en moet dan allemaal boertjes laten in het haar van Sofie. Dat vindt ze toch wel een beetje vies!

Op een dag verteld Vincent dat hij ieder jaar een paar maanden naar Afrika vliegt. Sofie wil dit niet, ze kan geen afscheid nemen van Vincent. Hij is toch haar beste vriend, Sofie begrijpt niet dat hij zover van haar vandaan wil gaan. Maar eerst gaat hij nog mee op vakantie naar Italiƫ, waar hij Hironda ontmoet, een andere zwaluw.

Later blijkt dat Vincent samen met Hironda naar Afrika zal vliegen om te overwinteren. Sofie mist Vincent en is jaloers op Hironda. In de tussentijd besluit ze haar haren af te knippen. In de lente komen Vincent en Hironda terug en hebben drie kindjes gekregen!

Vormgeving

De vogel in mijn haar is een prettig lopend verhaal, ondersteund door mooie illustraties. Deze nodigen uit tot een verdere verbeelding van het verhaal. De illustraties zijn strak en duidelijk en voorzien van warme kleuren. Kinderen kunnen het verhaal prima zelf lezen of het voorgelezen krijgen.

Themaā€™s

Het boek heeft verschillende themaā€™s in zich zitten, die kinderen aan het denken zullen zetten. Zo gaat het onder andere over vrienden worden, zorgen voor een dier, het hebben van een geheim, jaloezie, afscheid nemen, keuzes maken en vertrouwen. Al deze themaā€™s kunnen kinderen met hun ouders, leerkrachten of met elkaar bespreken.

Ook het land Afrika komt aan bod, waardoor je het als ouder of leerkracht zou kunnen hebben over de vogeltrek en waarom vogels gaan overwinteren in warme landen. Een boek met veel mogelijkheden, allemaal onderwerpen waar kinderen in deze leeftijdscategorie mee te maken krijgen. Wel gaan sommige themaā€™s wat snel voorbij en worden deze minder uitgediept. Zo zou Vincent als zwaluw net wat meer uit kunnen leggen waarom hij naar Afrika vliegt (omdat hij nu eigenlijk gewoon in het haar van Sofie woont en door haar gezien wordt als huisdier). Wanneer kinderen zelfstandig het boek lezen, zullen ze er misschien niet alles uithalen, wat op zich ook niet erg is. Zij kiezen dan zelf waar ze eventueel vragen over kunnen en willen stellen.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles