Zaterdag, 5 oktober, 2019

Geschreven door: Albertalli, Becky
Artikel door: Wortman, Sanne

De voordelen van onbeantwoorde liefde

Lekker meeleven met een lief, ingewikkeld meisje

[Recensie] Molly heeft al 26 keer een crush gehad op een jongen, maar precies nul keer gezoend. Dit terwijl haar tweelingzus Cassie het ene meisje na het andere versiert en haar twee beste vriendinnen allebei een relatie hebben. Molly is echter introvert en niet blij dat ze volslank is. Ze gaat maar liever op Pinterest, totdat ze er opeens achter komt dat twee jongens haar leuk vinden. Help! Wat nu?

Molly is echt een lieve meid. Ze is vriendelijk en staat voor anderen klaar. Dat wil echter niet zeggen dat ze perfect is. Vooral zijzelf vindt van niet. Ze is echt intens onzeker over bijvoorbeeld haar figuur of haar gedrag, en dat is soms bijna pijnlijk om te lezen. Je krijgt de neiging haar te willen knuffelen en zeggen dat het wel goed komt.

Uit haar onzekerheid doet Molly regelmatig gekke, onlogische dingen. Dat zorgt er niet voor dat ze haar sympathie verliest ā€“ eigenlijk juist het tegenovergestelde. Becky Albertalli laat je zo lekker meeleven met Molly dat je niet anders kan dan achter haar staan. Ze worstelt duidelijk met cool willen zijn, kiezen tussen voldoen aan verwachtingen of jezelf zijn. Knap dat Albertalli dat zo goed wist neer te zetten!

Wordt Vervolgd

De personages zijn ook echt om van te genieten. Voor de lezers van Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld zitten er zelfs een paar bekenden tussen! In een bijrol weliswaar want De voordelen van onbeantwoorde liefde is geen vervolg op Simon en kan prima los gelezen worden. Het is alleen een kleine bonus als je hem wel gelezen hebt.

Een groot pluspunt van het boek is de inclusiviteit. Op een hele casual manier merk je dat lang niet iedereen heteroseksueel is of een witte huid heeft. Het is echter nooit een issue, behalve als bepaalde andere personages er een probleem van maken. Dan wordt dat even aangekaart, gezegd dat dat niet oke is en vervolgens gaat het verhaal weer door.

Heerlijk verhaal over vriendschappen, liefde en voor jezelf kiezen ondanks je onzekerheid. Niet al te ingewikkeld. Leest lekker snel weg waardoor je er eerder doorheen bent dan je zou willen!

Voor het eerst verschenen op De Leesclub van Alles.