Vrijdag, 22 november, 2019

Geschreven door: Nunez, Sigrid
Artikel door: Hylkema, Nico

De vriend

Wie is De vriend?

[Recensie] Kan een vrouw de beste vriend van een man zijn? Ook nog van een man, die bekend staat als al te vrouwvriendelijk? De hoofdpersoon in De vriend is zo┬┤n vriend, of liever vriendin. Nou ja, ooit in een ver verleden is ze een keer met hem naar bed geweest, maar dat was een eenmalige gebeurtenis zonder verdere gevolgen.

In De vriend overdenkt de vriendin het leven van haar vriend en hun relatie. Hij is gestorven door zelfmoord. Een schrijver die zijn beste jaren achter zich heeft gelaten en zijn dagen sleet als docent literatuur op een universiteit. Een man die moeite had zich aan de moderne tijd aan te passen, waarin studentes moeite hebben met zijn ┬┤schat┬┤ als aanspreektitel.

Een man die er niet voor terug schrok relaties aan te gaan met studentes, die drie echtgenotes versleet. Echtgenotes die allen nogal moeite hadden met de verhouding met de vriendin. Echtgenote twee had zelfs een regelrechte hekel aan de vriendin. En die vriendin moest haar houding ten opzichte van de elkaar opvolgende echtgenotes steeds opnieuw bepalen.

Nu de vriend dood is, moet de vriendin haar rouw verwerken als “de vriendin”. Dat is al heel anders dan de rouw van een echtgenoot. Zeker voor de buitenwereld. De vriendin worstelt daarmee. Dan komt echtgenote drie met een verzoek: of ze de hond van de schrijver in huis wil nemen.

Technisch Weekblad

Dat had de schrijver namelijk tegen zijn echtgenote gezegd. De vriendin zou dat wel willen. Nu is de hond nogal een verschijning. Een kalf zouden wij zeggen, een Deense dog. Met slechts een voordeel, hij leeft niet zo verschrikkelijk lang. Desondanks heeft de vriendin een probleem, in haar flat in New York zijn huisdieren niet toegestaan.

De hond is de enige van de hoofdpersonen in deze roman, die een naam draagt: Apollo. Apollo lijkt in eerste instantie eveneens te rouwen om de schrijver. Langzaam ontstaat er een bijzondere relatie tussen de twee rouwenden. In haar overdenkingen gaat de vriendin de diepte in. Ze haalt schrijvers, filosofen, kunstenaars aan in haar zoektocht naar de betekenis van haar leven als vriendin.

De titel van deze roman zet de lezer ogenschijnlijk op het verkeerde been. Want eigenlijk is de vriendin de hoofdpersoon. Langzaam verschuift de nadruk van de vriendin naar Apollo. Is hij De vriend ? Het blijft gissen tot het einde, maar dan hebben we al een mooie roman achter de rug, een roman rijk aan gedachten en overpeinzingen en vooral ook mooi geschreven.

Over de auteur
Sigrid Nunez (68) heeft zeven romans geschreven en herinneringen aan Susan Sontag in Sempre Susan. Ze schrijft onder andere voor The New York Times en The Wall Straat Journal. Daarnaast geeft ze les aan Columbia, Princeton en Boston University.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub Van Alles