Zaterdag, 16 december, 2017

Geschreven door: Luiten, Karin
Artikel door: Voskamp, Nico

De vrolijke tafel

Simpel, sexy en snel volle tafels voor elk feestje

Is dit het ultieme kookboek voor de feestdagen? Voegt het iets toe dat Nigella, Jamie, Gordon en Rudolf nog niet in één van hun boeken hebben genoemd? Er zal vast overlap zijn, maar deze Vrolijke tafel,  heeft absoluut bestaansrecht. Behalve het op zich al unieke ‘zonder zakjes en pakjes’-concept laat het zien hoe je soepel een gevulde tafel maakt voor een groep gasten.

Na het zeer praktische Slim zónder pakjes en zakjes, testten wij met het oog op de naderende feestdagen De vrolijke tafel. We begonnen met de Franse Lunch. Voortreffelijk idee om die naar een Nederlandse zondagmiddag te importeren en met een aantal mensen te savoureren, so to speak. Wij maakten niet alles uit het boek, alleen de Crudités en de Poulet aux olives et vin blanc. Beide in voldoende volume om van rond te komen, dat dan weer wel. Heerlijk. En het mooie, zoals Karin zelf ook opmerkt: je hoeft ’s avonds niet meer aan de uitgebreide maaltijd. Een salade of iets lichts is ruim voldoende. Gaan we vaker doen.

Mooi onderwerp in het boek is ook de kerstkookstress, één van de ellendes rondom de twee gezelligste dagen van het jaar. Menige kok(kin) vertilt zich bij het maken van het traditionele kerstmenu aan waanzinnig ingewikkelde receptuur en/of ontoereikend keukengereedschap. Inzakkende souffle’s, verbrande kalkoen, te stijf bevroren toetjes en een bar humeur is vaak het gevolg.

Niet nodig, zo leren we uit De vrolijke tafel. Ook voor de onhandige keukenknutselaar (wie, ik? Ja jij) is er hoop. Ik zou kerst dit jaar kunnen beginnen met Tomatenbouillon met paddenstoelen en sesamlepeltjes omdat het er zo lekker uitziet. De hoofdmoot worden de Stapeltaartjes van eend en hete bliksem. Daarvan kun je de smaak al bijna op je tong voelen als je het recept leest – bovendien lijkt het zelfs voor mij een recept dat zonder bloedvergieten uit te voeren is. Het dessert, de Bûche de Noël, likkebaardend lekker op de foto, zal een geduchte concurrent worden voor de Vienetta.

Archeologie Magazine

Het boek staat vol met dit soort voorbeelden van elegante manieren om lekker eten aan een groepje mensen voor te zetten. Bovendien is het handig ingedeeld in soorten evenementen als: Verjaardag, Picknick, Theefeestje of Vrijdagmiddagborrel. Iets exotischer kan ook met het Tempo Doeloe hoofdstuk, of de Curry Night. Even bladeren en je kunt aan de slag. Wat wil een thuiskok nog meer?

Voor het eerst verschenen op De Leesclub van Alles