Zaterdag, 28 juli, 2018

Geschreven door: Bengtsdotter, Lina
Recensie door: Steeg, Antoinette van

De vrouw die terug moest

Geslaagd thriller debuut uit Zweden

[Recensie] Een debuut van Scandinavische bodem zal menig lezershart sneller laten kloppen. Veel bekende auteurs komen uit deze lage landen, zoals Camille LĂ€ckberg, Johan Theorin en HĂ„kan Nesser.

Dit keer maken we kennis met Charline ‘Charlie’ Lager die door een verdwijning terugkeert naar haar geboortedorpje GullspĂ„ng. Sinds haar 14de is ze er niet meer geweest en het was zeker niet haar bedoeling terug te keren. Haar reputatie die ze achterliet was niet al te best. Zo had ze lak aan wat anderen van haar vonden, had ze kortdurende seksuele relaties, was ze geregeld lam van de drank en haar relatie met haar moeder was ook niet al te best.

Eenmaal aangekomen in haar geboortedorp, besluit ze dat de focus op de verdwijning van de 17-jarige Annabelle moet liggen. Haar verleden is haar verleden. De bewoners herkennen haar niet, dus lekker makkelijk toch? Maar schijn bedriegt en al snel weten de bewoners wie Charlie is. Charlie zal moeten dealen met haar verleden naast haar werk als rechercheur.

De ouders van Annabelle zijn ondertussen wanhopig. Waarom is ze toch naar dat feest gegaan? Waarom weet niemand waar ze is gebleven? Charlie en haar partner Anders Bratt, duiken steeds dieper in het leven van Annabelle waarbij veel mensen verdacht zijn. Zal Annabelle gevonden worden en zal de waarheid over haar verdwijning opgehelderd worden?

ScĂšnes

De vrouw die terug moest lijkt op het eerste gezicht een thriller als een van de velen en begint niet al te sterk. Maar, het is een boek dat valt onder de categorie ‘wie doorzet wordt beloond’. Wanneer het verhaal eenmaal op gang komt wordt het verhaal sterk. De lijntjes komen samen en het eind is echt een beloning.

Charlie Lager zullen we vaker mogen gaan ontmoeten. Het is een serie die nog vele kanten op kan gaan en zelfs filmwaardig kan worden als de sterke lijn doorzet in de vervolgdelen.

Volgens de informatie op de cover werd De vrouw die terug moest in Zweden verkozen tot thrillerdebuut van het jaar. Een prachtige vermelding, vooral omdat het een serie is. De auteur is opgegroeid in GullspÄng en woont nu in Stockholm. De omgeving kent ze goed wat voor het verhaal een toevoeging kan zijn.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles